Γιατί η Γαλλία αποφάσισε να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος;
26/07/2025
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν, σύμφωνα με αναλυτές.
Γιατί τώρα; Η ανακοίνωση του Μακρόν την Πέμπτη ήρθε εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας για την κατάσταση των, άνω των δύο εκατομμυρίων, Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και προειδοποιήσεις για μαζικό λιμό.
«Η αίσθηση του κατεπείγοντος μπορεί να οδήγησε τον πρόεδρο να προχωρήσει μόνος του», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ Ζεράρ Αρώ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση και “τις σοκαριστικές δηλώσεις ορισμένων Ισραηλινών υπουργών” σχετικά με τη μοίρα που επιθυμούν για όλους τους κατοίκους της Γάζας, ο Μακρόν ενδέχεται να επηρεάστηκε και από το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Νταβίντ Καλφά του Ιδρύματος Ζαν Ζορές.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εντάσεις στη Γαλλία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό εκτός Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ποιο είναι το σχέδιο; Η Γαλλία εδώ και καιρό στηρίζει τη λεγόμενη “λύση των δύο κρατών” — ένα παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα σε ένα ισραηλινό.
Η αρχική ιδέα του Μακρόν ήταν να αναγνωρίσουν η Γαλλία και άλλες χώρες το παλαιστινιακό κράτος ταυτόχρονα με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και χωρών όπως η Σαουδική Αραβία.
Καθώς αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να προχώρησε, ο Μακρόν προχώρησε στην ανακοίνωση με στόχο να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η αναλύτρια Αμελί Φερέ του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
«Η ιδέα είναι να υπάρχει διάστημα λίγο μεγαλύτερο από έναν μήνα για να πειστούν κι άλλες χώρες να προβούν σε μια ευρύτερη κοινή ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη», ανέφερε η Φερέ. «Η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν», πρόσθεσε.
Θα λειτουργήσει; Ο Καναδάς, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις 25 χώρες που τη Δευτέρα δήλωσαν ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να τελειώσει τώρα», τονίζοντας πως τα δεινά των αμάχων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθυντής Ευρώπης στη συμβουλευτική εταιρεία πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις από το Εργατικό Κόμμα να δράσει. «Θέλει να κινηθεί σε συντονισμό με άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια εκεχειρία στη Γάζα», είπε.
«Αλλά το timing είναι ατυχές», πρόσθεσε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στη Σκωτία το βράδυ της Παρασκευής. «Ο Στάρμερ θα είναι απρόθυμος να τον ενοχλήσει όσο εκκρεμούν ακόμη ζητήματα για τη συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ-Βρετανίας».
Γιατί συνεργασία με το Ριάντ; Καθώς η Γαλλία δεν διαθέτει επιρροή για να σταματήσει τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα, «η ιδέα στο Παρίσι είναι να αφήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν την εκεχειρία και στη συνέχεια η Γαλλία να παίξει σημαντικό ρόλο μαζί με τους Σαουδάραβες», είπε η Φερέ.
Η Καμίλ Λονς, αναλύτρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία εργάζονται πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τη μετά την εκεχειρία περίοδο. Αυτός περιλαμβάνει προτάσεις για την «απομόνωση και αφοπλισμό της Χαμάς, παλαιστινιακές εκλογές το 2026, ένα νέο νομικό πλαίσιο για τα πολιτικά κόμματα» και «το ενδεχόμενο σχηματισμού τεχνοκρατικής κυβέρνησης», εξήγησε.
Άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με συμμετοχή και προσωπικού από την Αίγυπτο. «Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί υποστήριξη από χώρες της περιοχής για την απομάκρυνση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ», ο οποίος είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, πρόσθεσε.
Είναι ρεαλιστικό; Όμως «όλα αυτά είναι αρκετά αποκομμένα από την πραγματικότητα», προειδοποίησε η Λονς. Κατά την εκτίμηση της Φερέ, «στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει παλαιστινιακό κράτος».
Μετά από σχεδόν 22 μήνες πολέμου στη Γάζα — που ξεκίνησε με την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ — η αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς.
Παράλληλα, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Πολλοί Ισραηλινοί πλέον κατοικούν σε περιοχές που προορίζονταν να αποτελέσουν το παλαιστινιακό κράτος.
Εξαιρουμένης της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των 200.000 Εβραίων κατοίκων της, η κατεχόμενη Δυτική Όχθη φιλοξενεί περίπου 500.000 Ισραηλινούς εποίκους σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκεί ζουν επίσης περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Ο Καλφά πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν προτίθεται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ όσο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου — τον οποίο οι επικριτές κατηγορούν ότι παρατείνει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία — παραμένει στο αξίωμα.
Πηγή: AFP