Φιντάν: Το SDG πρέπει χωρίς καθυστέρηση να έρθει σε συμφωνία με τη Δαμασκό

Φιντάν: Το SDG πρέπει χωρίς καθυστέρηση να έρθει σε συμφωνία με τη Δαμασκό

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση του PKK/YPG που δρα υπό την ομπρέλα του SDG στη Συρία στο κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, δήλωσε:

«Το SDG πρέπει χωρίς καθυστέρηση και σε πνεύμα εθελοντισμού να έρθει σε συμφωνία με τη κεντρική κυβέρνηση και να προβεί σε ειλικρινή, σταθερά και χωρίς “ναι μεν αλλά” βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο Φιντάν προειδοποίησε για τις συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων στη Συρία και για τον «κίνδυνο διαμελισμού» της χώρας, τονίζοντας: «Είδαμε ενδείξεις κινητοποίησης από διάφορες ομάδες στις τέσσερις πλευρές της χώρας, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία. Ως Τουρκία, είχαμε την υποχρέωση να προειδοποιήσουμε. Θέλουμε την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η Συρία είναι υψίστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και ότι η σταθερότητα στις γειτονικές χώρες είναι προς όφελος της Άγκυρας.

Εφάρμοσαν άλλο σενάριο

Σύμφωνα με τον Φιντάν, παρά τη θετική ανταπόκριση της νέας συριακής κυβέρνησης, ορισμένοι δρώντες που επωφελούνται από τη διάσπαση και την αδυναμία της Συρίας επιχείρησαν να προωθήσουν διαφορετικά σενάρια μόλις οι διπλωματικές προσπάθειες δεν απέδωσαν το αποτέλεσμα που ανέμεναν. Ο υπουργός επεσήμανε την Ισραηλινή στάση, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου έχει εκφραστεί αρνητικά σχετικά με τη σταθερότητα της Συρίας.

Έπρεπε να προειδοποιήσουμε ως Τουρκία

Ο Φιντάν καταδίκασε τις συγκρούσεις στη Σουβέιντα μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, καλώντας σε άμεση τιμωρία των υπευθύνων, και τόνισε: «Η ενότητα δεν πρέπει να σημαίνει καταπίεση εθνοτικών ή θρησκευτικών ταυτοτήτων, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται αυτές ως πρόσχημα για να τεθεί η χώρα στις φλόγες. Χρειάζεται μια ισορροπημένη φόρμουλα».

Η Συρία να μην απειλεί και να μην απειλείται

Ο Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία και άλλες χώρες υποστηρίζουν πως η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις ταυτότητες, τα δικαιώματα και τον ρόλο των τοπικών αρχών, αλλά κανείς δεν πρέπει να διαθέτει όπλα εκτός από το κράτος — και το κράτος δεν πρέπει να καταπιέζει τις ομάδες αυτές.

Επανέλαβε τη θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διασφαλιστεί, όπως και η μη απειλή προς και από γειτονικές χώρες, τονίζοντας την ανάγκη κοινής αντίληψης και δράσης.

Αναμένουμε την εφαρμογή της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου

Αναφερόμενος στην προηγούμενη δήλωσή του ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης ή διαμελισμού της Συρίας θα θεωρηθεί άμεση απειλή για την Τουρκία, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία αναμένει από τις ένοπλες ομάδες του YPG να υλοποιήσουν τη συμφωνία της 10ης Μαρτίου. «Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία σε θετικό κλίμα, χωρίς αιματοχυσία, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των Κούρδων, την περιουσία, την υπηκοότητα, τον πολιτισμό τους και την ισότιμη ένταξή τους σε μια νέα Συρία»

Υποστηρίζουμε νόμιμη συνεργασία στον τομέα της άμυνας

Ο Φιντάν ανέφερε πως είναι απολύτως φυσιολογική η συνεργασία στον τομέα της άμυνας με τη Συρία, ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, και πως η Συρία χρειάζεται αναδόμηση θεσμών, ιδιαίτερα των ενόπλων δυνάμεων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς δομημένο κράτος. Εργαζόμαστε με τις χώρες της περιοχής για να ενισχύσουμε τις υποδομές στην υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την ενέργεια».

Το Ισραήλ εμπόδισε τη Δαμασκό να παρέμβει στη Σουβέιντα

Ο Φιντάν επεσήμανε ότι η Ισραηλινή στάση εμπόδισε την ουδέτερη παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στις συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, και σημείωσε πως πλευρές συναντήθηκαν στην Αμμάν και κατέληξαν σε κοινή αντίληψη, πλην ενός τμήματος των Δρούζων που επιμένει στη χρήση βίας και μιλά για ανεξαρτησία. Ανέφερε επίσης ότι κυβερνητικές δυνάμεις και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την ουδέτερη διαχείριση των συγκρούσεων.

Η πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία

Για τη στάση των ΗΠΑ, ο Φιντάν δήλωσε ότι εκτιμά τη στάση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα και ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, ως εκπροσώπου που κατανοεί τις ισορροπίες και προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερος.
Ωστόσο, τόνισε ότι το ισραηλινό λόμπι έχει δομική επιρροή στην αμερικανική πολιτική, αν και αναδύονται πλέον φωνές που δίνουν προτεραιότητα στις ΗΠΑ και όχι στο Ισραήλ.

Δεν είναι αποδεκτή η ύπαρξη ένοπλων δομών εκτός κράτους

Ο Φιντάν απηύθυνε έκκληση στο PKK/YPG, λέγοντας πως το SDG πρέπει άμεσα και εθελοντικά να συμφωνήσει με τη Δαμασκό και να κάνει ουσιαστικά και μόνιμα βήματα. «Αν αναζητούν εγγυήσεις, χώρες όπως η Τουρκία μπορούν να εγγυηθούν για τα βασικά δικαιώματα και την ασφάλεια τους. Δεν είναι αποδεκτό να συνεχίζει να υφίσταται ποικιλία ένοπλων δομών επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες». Χαιρέτισε επίσης τη δήλωση του Μπάρακ ότι δεν έχει υποσχεθεί κρατική υπόσταση στο PKK/YPG και ότι το ωθεί προς την ενσωμάτωση.

Η Τουρκία δεν θα επαναλάβει το σενάριο του Ιράκ

Ο Φιντάν τόνισε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα στη Συρία πρέπει να το χειρίζεται πρώτα η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, με την πιθανή στήριξη της Τουρκίας, αν χρειαστεί. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε το σενάριο του Ιράκ στη Συρία και να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον του τουρκικού λαού για άλλα 40 χρόνια».

Το κράτος ούτε εξαπατά ούτε εξαπατάται

Ο Φιντάν υπογράμμισε πως η διαδικασία για μια «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» συνεχίζεται με διαφάνεια και ειλικρίνεια.
«Το κράτος δεν παγιδεύεται ούτε παγιδεύει. Είμαστε ειλικρινείς και με τους πολίτες και με τις άλλες πλευρές». Τόνισε επίσης πως ακόμα κι αν κάποιο τμήμα του KCK δεν θεωρείται πλέον απειλή, δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα — και χρειάζεται συγκεκριμένη αξιολόγηση.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι μια νέα, πιο σύγχρονη προσέγγιση χωρίς χρήση όπλων είναι δυνατή και πως η Τουρκία είναι έτοιμη από κάθε άποψη για κάθε ενδεχόμενο.

Αναφερόμενος τέλος στη Δυτική Ευρώπη, είπε πως: «Παρότι δεν παραβιάζουν τα εσωτερικά τους νομικά πλαίσια, στηρίζουν έμμεσα την πολιτική παρουσία του PKK. Όταν έφυγα από τη ΜΙΤ, η γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας δήλωνε 14.000 PKK μέλη στη χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx