Η νέα “ειρηνική διπλωματία” της Άγκυρας στα Βαλκάνια
26/07/2025
Με την πρώτη σύνοδο της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτικής και διπλωματικής της παρουσίας στην περιοχή. Παρουσία υπουργών Εξωτερικών από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυήτρια της σταθερότητας, αξιοποιώντας εργαλεία «ήπιας ισχύος» σε μια περίοδο αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού για τα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μάρκο Τζούριτς, στο περιθώριο της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων στην Κωνσταντινούπολη.
Τι είναι η Πλατφόρμα Ειρήνης των Βαλκανίων;
Είναι μια νέα πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας και πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη.
Στόχοι και σκοπός
Η πλατφόρμα στοχεύει: στην ενίσχυση του διαλόγου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων για περιφερειακά ζητήματα, στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα (οδικοί και σιδηροδρομικοί διάδρομοι), η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές.
Πώς διαφέρει από άλλες πρωτοβουλίες
Η Πλατφόρμα Ειρήνης δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα ήδη υπάρχοντα φόρουμ ή συνεργασίες, όπως το SEECP (South-East European Cooperation Process), αλλά να τα συμπληρώσει. Εντάσσεται στη στρατηγική της Τουρκίας για περιφερειακή ευθυγράμμιση και σταθερότητα, με στόχο να διατηρήσει ρόλο-κλειδί στις ισορροπίες των Βαλκανίων.
Γιατί η Τουρκία την υποστηρίζει
Η Άγκυρα παρουσιάζει την πλατφόρμα ως μέρος της «καινοτόμου διπλωματίας» της στα Βαλκάνια, επικαλούμενη την ανάγκη για ρεαλιστικές, πρακτικές συνεργασίες που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των χωρών της περιοχής.
Η Τουρκία επισημαίνει επίσης τη σημασία της περιφερειακής ιδιοκτησίας τέτοιων πρωτοβουλιών και δηλώνει ότι η Πλατφόρμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς: το SEECP, το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (RCC), το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις ειρηνευτικές αποστολές KFOR και EUFOR Althea που συνδράμουν στη σταθερότητα στην περιοχή.