ΘΕΜΑ

Η νέα “ειρηνική διπλωματία” της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Η νέα “ειρηνική διπλωματία” της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Με την πρώτη σύνοδο της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτικής και διπλωματικής της παρουσίας στην περιοχή. Παρουσία υπουργών Εξωτερικών από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυήτρια της σταθερότητας, αξιοποιώντας εργαλεία «ήπιας ισχύος» σε μια περίοδο αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού για τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μάρκο Τζούριτς, στο περιθώριο της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τι είναι η Πλατφόρμα Ειρήνης των Βαλκανίων;

Είναι μια νέα πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας και πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη.

Στόχοι και σκοπός

Η πλατφόρμα στοχεύει: στην ενίσχυση του διαλόγου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων για περιφερειακά ζητήματα, στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα (οδικοί και σιδηροδρομικοί διάδρομοι), η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές.

Πώς διαφέρει από άλλες πρωτοβουλίες

Η Πλατφόρμα Ειρήνης δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα ήδη υπάρχοντα φόρουμ ή συνεργασίες, όπως το SEECP (South-East European Cooperation Process), αλλά να τα συμπληρώσει. Εντάσσεται στη στρατηγική της Τουρκίας για περιφερειακή ευθυγράμμιση και σταθερότητα, με στόχο να διατηρήσει ρόλο-κλειδί στις ισορροπίες των Βαλκανίων.

Γιατί η Τουρκία την υποστηρίζει

Η Άγκυρα παρουσιάζει την πλατφόρμα ως μέρος της «καινοτόμου διπλωματίας» της στα Βαλκάνια, επικαλούμενη την ανάγκη για ρεαλιστικές, πρακτικές συνεργασίες που προκύπτουν από τις ανάγκες των ίδιων των χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία επισημαίνει επίσης τη σημασία της περιφερειακής ιδιοκτησίας τέτοιων πρωτοβουλιών και δηλώνει ότι η Πλατφόρμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς: το SEECP, το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (RCC), το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις ειρηνευτικές αποστολές KFOR και EUFOR Althea που συνδράμουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx