Ιράν: Κακώς αφοπλίζεται η Χεζμπολάχ – Δεν δεχόμαστε διάδρομο των ΗΠΑ στα βόρεια σύνορά μας

Ιράν: Κακώς αφοπλίζεται η Χεζμπολάχ – Δεν δεχόμαστε διάδρομο των ΗΠΑ στα βόρεια σύνορά μας

Σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία αμερικανικού διαδρόμου στον Καύκασο, αναφερόμενος στο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ να συνδέσει το Αζερμπάϊτζάν με το Ναχιτσεβάν με δρόμο που θα ανήκει σε αμερικανική εταιρεία, αλλά θα βρίσκεται ουσιαστικά σε αρμενικό έδαφος. Μέχρι τώρα ο θύλακας χωρίζεται από το Αζερμπαϊτζάν από μια στενή λωρίδα αρμενικού εδάφους.

“Η υλοποίηση αυτής της συνωμοσίας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του Νότιου Καυκάσου και το Ιράν, με ή χωρίς τη Ρωσία, θα λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του Νότιου Καυκάσου”, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. “Θεωρούμε επίσης ότι η Ρωσία είναι στρατηγικά αντίθετη σε αυτόν τον διάδρομο”, πρόσθεσε ο ίδιος. Η Ρωσία δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής θέση σε αυτό το σχέδιο που φέρνει τις ΗΠΑ στην ‘γειτονιά’ της, όμως πρόκειται για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και ΗΠΑ, οπότε δεν μπορεί να τοποθετηθεί επισήμως, ειδικά όσο εκκρεμεί το ουκρανικό ζήτημα και η συνάντηση με τον Τραμπ.

Η συμφωνία, που συνήφθη χθες, Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, βάζει θεωρητικά τέλος στην εδαφική διένεξη, η οποία έφερε αντιμέτωπες τη μια χώρα με την άλλη για δεκαετίες. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης διέλευσης που θα διασχίζει την Αρμενία για να συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, μια μακροχρόνια αξίωση του Μπακού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν δικαιώματα ανάπτυξης για τον διάδρομο, που θα ονομάζεται “Διάδρομος Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία” (TRIPP, το ακρωνύμιό του στα αγγλικά) σε αυτήν τη στρατηγική και πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή. Το Ιράν αντιτίθεται εδώ και καιρό στον διάδρομο αυτό, καθώς φοβάται ότι θα το αποκόψει από τον Καύκασο και θα φέρει μια ξένη, μη φιλική προς αυτό, παρουσία στα σύνορά του.

Σήμερα το πρωί, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί χαιρέτισε την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Γεραβάν και Μπακού που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, αλλά προειδοποίησε κατά “οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης’ λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων ανάπτυξης που έχουν παραχωρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν διάδρομο κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Εν τω μεταξύ το Ιράν καταδίκασε την απόφαση του Λιβάνου να προχωρήσει στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου με τη σειρά του καταδίκασε την “κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση” του Ιράν . Το ΥΠΕΞ του Λιβάνουν «καταδικάζει τις δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που συνιστούν κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου”.

Ο Βελαγιατί είχε δηλώσει νωρίτερα ότι “η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι σίγουρα αντίθετη στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, καθώς το Ιράν πάντα βοηθούσε τον λαό του Λιβάνου και την Αντίσταση, και συνεχίζει να το κάνει”.

Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να έχουν αμφιλεγόμενες θέσεις σχετικά με εσωτερικές αποφάσεις του Λιβάνου που δεν αφορούν σε τίποτα την Ισλαμική Δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε στους ηγέτες της Τεχεράνης ότι θα ήταν καλύτερο για το Ιράν να επικεντρώνεται στα δικά του προβλήματα”.

Την Τετάρτη, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Χεζμπολάχ, η οποία έχει αποδυναμωθεί πολύ μετά τον τελευταίο πόλεμό της κατά του Ισραήλ και την πτώση του πρώην συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx