ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Κατάνια ως γαστρονομικός προορισμός

Η Κατάνια ως γαστρονομικός προορισμός

Πίτσα με θέα την Αίτνα, παγωτό φυστίκι στο χέρι και γλυκά που μιλούν τη γλώσσα της ιστορίας. Η Κατάνια δεν είναι απλώς ένας γευστικός προορισμός, είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Σε κάθε γωνιά της πόλης, από την πολύβουη αγορά μέχρι τα παραθαλάσσια χωριά, η τροφή αφηγείται ιστορίες παράδοσης, φροντίδας και μεσογειακής απλότητας. Η Σικελία είναι ένας τόπος που ξέρει να σε γοητεύει με την ένταση του ήλιου, το κάλεσμα της Αίτνας, και βέβαια τη γεύση.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κατάνια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, κάθε βόλτα ήταν και μια νέα γαστρονομική εμπειρία. Ένα ταξίδι, που δεν ήταν μόνο απόλαυση, αλλά και υπενθύμιση για το πώς η παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα μπορεί να είναι γευστική, υγιεινή και βιώσιμη. Η PiazzadelDuomo βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της, στην οποία βρίσκεται ένα μαύρο γλυπτό από ηφαιστειακή πέτρα. Απεικονίζει έναν ελέφαντα να κουβαλά έναν οβελίσκο στην πλάτη του. Ο ελέφαντας είναι το σύμβολο της πόλης και, σύμφωνα με μεσαιωνικό μύθο, είχε τη μαγική δύναμη να προβλέψει την έκρηξη της Αίτνας.

Η γαστρονομική μου εμπειρία ξεκίνησε στην Αγορά του Pescheria, δίπλα στην PiazzadelDuomo. Ανάμεσα στις φωνές των ψαράδων, τα λαχανικά κάθε απόχρωσης, τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά, δεν μπορείς να μη νιώσεις πως η τροφή εδώ είναι ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας. Τα φρέσκα προϊόντα, η εποχικότητα και η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης αποτελούν τον βασικό κανόνα της Σικελικής κουζίνας, κάτι που αναζητούμε και στην υγιεινή διατροφή. Δεν μπορείς να επισκεφτείς την Κατάνια χωρίς να δοκιμάσεις αραντσίνο, γεμιστές μπάλες ρυζιού με ραγού ή μελιτζάνα τηγανισμένες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Υπάρχουν όμως πιο δημιουργικές εκδοχές με ρικότα για πιο απαλή υφή ή με φιστίκι και τυριά μια γευστική έκρηξη που δένει τέλεια με τη Σικελική ταυτότητα. Είναι comfortfood με ρίζες βαθιές και γεύση που μένει. Στην Ατσιτρέτσα (AciTrezza) παραθαλάσσια κωμόπολη λίγο έξω από την Κατάνια, με θέα τους θρυλικούς βράχους των Κυκλώπων, το δείπνο γίνεται εμπειρία. Ωμό ψάρι, γαρίδες και οστρακοειδή σερβίρονται με φρέσκο ελαιόλαδο, λεμόνι και φινόκιο. Μια προσέγγιση απλή, αλλά τόσο εκφραστική της μεσογειακής φιλοσοφίας. Και, φυσικά, αστακομακαρονάδα στην χώρα της πάστας.

Η γη του Φυστικιού και των Γλυκών

Η Σικελία και ειδικά η Κατάνια, είναι φημισμένη για τα φιστίκια από την περιοχή Μπρόντε. Έχουν έντονο άρωμα και βουτυρένια γεύση και χρησιμοποιούνται σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές. Δεν έφυγα χωρίς να δοκιμάσω το αυθεντικό παγωτό φυστίκι από μικρό gelatolaboratorio, στο ιστορικό κέντρο στη ViaEtnea, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. Το συνόδευσα με μάνγκο, ένας συνδυασμός που ισορροπεί τη φρεσκάδα με τη φυσική γλυκύτητα, χωρίς περιττές υπερβολές. Το γλυκό αυτό διάλειμμα κάτω από τον ήλιο της Κατάνια, ήταν μια αληθινή απόλαυση.

Και φυσικά Κανόλι! Τραγανό ρολό ζύμης γεμισμένο με αέρινη κρέμα ρικότας, αρωματισμένο με κομματάκια μαύρης σοκολάτας και φλούδες πορτοκαλιού και γαρνιρισμένο με φιστίκι. Ένα γλυκό με έντονη γεύση και παραδοσιακή ταυτότητα, που συνοδεύει ιδανικά έναν εσπρέσο στο τέλος μιας μέρας. Το φιστίκι, εκτός από ξεχωριστό άρωμα, προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες. Όλα αυτά υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, κάνοντας το φιστίκι μια πολύτιμη προσθήκη ακόμη και στα γλυκίσματα.

Μετά από ένα παραδοσιακό δείπνο με πίτσα, δεν παρέλειψα να δοκιμάσω δύο ακόμη εμβληματικά ιταλικά γλυκά, cheesecake και tiramisu. Το πρώτο αρωματικό και ντελικάτο, το δεύτερο με καφέ και κακάο, γεμάτο βάθος και μνήμη. Γλυκά με ισορροπημένη γλυκύτητα που αναδεικνύουν τη γεύση χωρίς να κουράζουν τον ουρανίσκο. Η VillaBellini είναι ένας καταπράσινος χώρος στο κέντρο της πόλης. Μία όαση δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού απ’ όπου μπορείς να δεις την Αίτνα.

Η κουζίνα της Κατάνια δεν είναι επιτηδευμένη. Βασίζεται στα φρέσκα υλικά, την εποχικότητα, τη μνήμη. Σε έναν κόσμο που συχνά υπερκαταναλώνει, μια τέτοια προσέγγιση, μάς θυμίζει πως η γευστική απόλαυση και η υγεία δεν είναι αντίθετοι δρόμοι, αλλά μπορούν να συναντηθούν στο ίδιο τραπέζι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι, όπως αυτό στην Κατάνια, είναι πάντα μια καλή υπενθύμιση πως η τροφή δεν είναι μόνο καύσιμο. Είναι κουλτούρα, ιστορία, φροντίδα κι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να φροντίζουμε σώμα και ψυχή.

 


 

Σε συνεργασία με το medNutrition

Η Στέλλα Μορφογιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx