Δανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν πράκτορες στη Γροιλανδία για οργάνωση αποσχιστικού κινήματος

Δανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν πράκτορες στη Γροιλανδία για οργάνωση αποσχιστικού κινήματος

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ, με φόντο τη Γροιλανδία, αφού η Κοπεγχάγη κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «μυστικές επιχειρήσεις» στο νησί. Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Σε σχόλιό του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ρασμούσεν δήλωσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Βασιλείου θα είναι προφανώς απαράδεκτη». Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη αναμένεται αργότερα σήμερα, δήλωσε ο Ρασμούσεν.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας, πολίτες των ΗΠΑ προσπάθησαν να διεισδύσουν στην κοινωνία της Γροιλανδίας και να βοηθήσουν στη δημιουργία αποσχιστικού κινήματος προς όφελος της Ουάσιγκτον. Αυτή η κατηγορία ερμηνεύει πιθανόν και το γεγονός ότι από σήμερα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παύει πλέον να δέχεται απ΄ ευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με την αιτιολογία ότι “δεν γίνεται σωστή αξιολόγηση των προθέσεων και του υπόβαθρου των εισερχομένων ταξιδιωτών”.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι γνωρίζει τα ονόματα τριών Αμερικανών που συμμετείχαν στις “επιχειρήσεις” αυτές, αλλά επέλεξε να μην τα δημοσιεύσει για να προστατεύσει τις πηγές του. Ανέφερε ότι πρόκειται για άτομα από το περιβάλλον φίλων του αμερικανου προέδρου, όμως δεν ξεκαθαρίζει αν εργάστηκαν υπό τις εντολές του ή αν πήραν “πρωτοβουλίες”. Ενας από αυτούς σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Δανών επισκέφθηκε τη Γροιλανδία για να συμμετάσχει σε συναντήσεις και να καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών συμμάχων και αντιπάλων των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση της περιοχής.

Επίσης, φέρεται να προέτρεψε τους Γροιλανδούς να υποδείξουν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καμπάνιες αρνητικής δημοσιότητας σε βάρος της Δανίας στα μέσα ενημέρωσης. Οι άλλοι δύο άνδρες φέρονται να εμπλέκονται στη δημιουργία δικτύων επαφών με πολιτικούς, επιχειρηματίες και κοινοτικούς ηγέτες για την επιδίωξη των αμερικανικών σχεδίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx