Έπεσε η κυβέρνηση στην Γαλλία – Παραίτηση και του Μακρόν ζητούν Λεπέν-Μελανσόν
08/09/2025
Η διαδικασία για τη ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού άρχισε λίγο μετά τις 16.00 και ολοκληρώθηκε με την πτώση της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα από την γαλλική Εθνοσυνέλευση: 194 υπέρ και 364 κατά.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμμα Λεπέν) Ζορντάν Μπαρντελά, δηλώνει ότι «η σελίδα της κυβέρνησης Μπαϊρού έχει πλέον γυρίσει». «Η αλλαγή δεν περιμένει πια: ας μιλήσουμε για το μέλλον της χώρας!», προσθέτει. «Ο Μπαϊρού έπεσε. Νίκη και ανακούφιση του λαού. Ο Μακρόν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή απέναντι στον λαό. Και αυτός πρέπει να φύγει», έγραψε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Η Λεπέν προηγουμένως είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται «επανεκκίνηση» για να «ξαναξεκινήσει η μηχανή που είναι επιβαρυμένη από σφάλματα» και επέμεινε στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Βαλό από τους Σοσιαλιστές εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν «ηττημένο πρόεδρο» και την πρωτοβουλία Μπαϊρού «υπεκφυγή» για να αποφύγει ευθύνες.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024 προειδοποίησε προηγουμένως ότι οι Γάλλοι είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την πολιτική και την κοινοβουλευτική δημοκρατία, «με κίνδυνο να παίξουν με τη φωτιά».
Ο Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικανοί) μίλησε για «πολιτική αστάθεια που είναι οικονομικό δηλητήριο», απέκλεισε συνεργασία με την αριστερά και κατηγόρησε τον Μπαϊρού για «κεκαλυμμένες αυξήσεις φόρων». Η επικεφαλής των Πράσινων, Μαριν Τοντελιέ, χαρακτήρισε την ομιλία Μπαϊρού «άτονο φινάλε», σημειώνοντας ότι «δεν προσπάθησε καν να πείσει κανέναν».
Ο Φρανσουά Μπαϊρού κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερβούν την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αναγνωρίζοντας –όπως υπογράμμισε– τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Έθεσε στο επίκεντρο τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τις μελλοντικές γενιές το διογκούμενο δημόσιο χρέος και τα συνεχιζόμενα ελλείμματα. «Ο διχασμός στη Γαλλία απειλεί τόσο την εικόνα όσο και τη φήμη της», προειδοποίησε ο Μπαϊρού, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν την πραγματικότητα».
Το χρονικό της κρίσης
Στα τέλη Αυγούστου, εν μέσω αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο Μπαϊρού ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το σχέδιό του. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κρίση που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική αστάθεια, τροφοδοτούμενη από το υψηλό δημόσιο χρέος.
Η Γαλλία είχε αποφύγει σοβαρές οικονομικές συνέπειες τόσο κατά την πανδημία όσο και κατά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, χάρη σε μαζικές δημόσιες δαπάνες – μια πολιτική που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής αμφισβήτησης.
Στις 9 Ιουνίου 2024, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν πέτυχε ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές, οδηγώντας τον Εμανουέλ Μακρόν στην απόφαση να διαλύσει το κοινοβούλιο σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε: οι εκλογές που ακολούθησαν ανέδειξαν πρώτη δύναμη μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.