Ποιοι απεργούν την 1η Οκτωβρίου

Ποιοι απεργούν την 1η Οκτωβρίου

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Συμμετέχουν ναυτεργάτες και ταξιτζήδες.

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ανακοίνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, για την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου σε αντίδραση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν εμπαιγμό και εργασιακό νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο. Ζητεί αυξήσεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο και διεκδίκηση 35ώρου/πενθήμερου. Το ΕΚΑ, με απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «καθεστώς απογοήτευσης και οργής» και ζητεί απόσυρση του νομοσχεδίου, συλλογικές συμβάσεις για όλους και μείωση του χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες την εβδομάδα. Η Συνομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και ανεπαρκή μέτρα που, όπως αναφέρει, οδηγούν σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιος Λυμπερόπουλος, ανακοίνωσε ότι ο κλάδος θα λάβει μέρος στη απεργία την 1η Οκτωβρίου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχωρά επίσης σε 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου, από 00:01 έως 24:00, με συμμετοχή όλων των κατηγοριών πλοίων. Η Ομοσπονδία αντιδρά στην αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης έως 13 ώρες, επισημαίνοντας κινδύνους για την υγεία των ναυτικών και την ασφάλεια στα πλοία. Η ΠΝΟ παραπέμπει στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 και υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν ήδη τον υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από τα σωματεία στα ΜΜΜ αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση ή όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx