ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε καυγά με το ΠΑΣΟΚ μετατρέπει η κυβέρνηση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε καυγά με το ΠΑΣΟΚ μετατρέπει η κυβέρνηση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Σάββας Παυλίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται πλέον σε μείζον πολιτικό και θεσμικό σκάνδαλο, με ανταλλαγή σκληρών κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ.

Ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συνεχίζει τις εργασίες της, οι εξελίξεις οδηγούν σε έντονη πόλωση, με την κυβέρνηση να υιοθετεί επιθετική στρατηγική απέναντι στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της εσωτερικές πιέσεις.

Η κυβέρνηση ρίχνει τα βέλη της ευθέως στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για “ένοχη σιωπή” αναφορικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του βουλευτή του, Μανώλη Χνάρη, σε πτυχές της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κατηγορία βασίζεται στην πρόσφατη κατάθεση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Κυριάκου Μπαμπασίδη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, κατά την οποία φέρεται να ανέφερε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ως εμπλεκόμενο. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει δημοσίως επί της ουσίας των καταγγελιών, γεγονός που η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά, χρεώνοντας στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη «σιωπή συνενοχής».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών. Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί πως ενημέρωνε βουλευτές της ΝΔ ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, εμποδίζοντας εν δυνάμει υπουργοποιήσεις. Οι αναφορές των βουλευτών Μάριου Σαλμά και Χρήστου Μπουκώρου έχουν ενισχύσει τις σχετικές υποψίες, με την αντιπολίτευση να ζητά επίμονα την αποπομπή του Μυλωνάκη και την κλήτευσή του στην Εξεταστική.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία, τονίζοντας ότι ο υφυπουργός έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και δεν έχει καμία εμπλοκή σε υπόθεση ενημέρωσης για παρακολουθήσεις. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την επιμονή του ΠΑΣΟΚ σε πολιτική αμηχανία και προσπάθεια «να γίνει ουρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Κώστα Βαξεβάνη», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Η μπάλα στην εξέδρα από την κυβέρνηση

Ωστόσο, η επιθετική ρητορική της κυβέρνησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει και μια άλλη ερμηνεία η οποία και αφορά την αμυντική της θέση έναντι επικείμενων αποκαλύψεων. Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα στοιχεία που πρόκειται να έρθουν στο φως, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως ακολουθεί τη στρατηγική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που εμπλέκει ζητήματα διαφάνειας, θεσμικής λειτουργίας, διορισμών και παρακολουθήσεων, έχει όλα τα στοιχεία ενός σύνθετου πολιτικού σκανδάλου. Καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης από τον πυρήνα του προβλήματος – τις κρατικές παρεμβάσεις και την αδιαφάνεια – προς την αντιπολίτευση, χρεώνοντάς της αντιφατική στάση και υποκρισία.

Η τακτική αυτή, όμως, ενέχει κινδύνους. Διότι εάν οι κατηγορίες για τον ρόλο του κ. Μυλωνάκη επιβεβαιωθούν ή αποκαλυφθούν νέα στοιχεία που ενισχύουν την εικόνα κυβερνητικής συγκάλυψης, τότε το πολιτικό κόστος για το Μαξίμου θα είναι βαρύ. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη στους θεσμούς παραμένει εύθραυστη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx