ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία συμφωνούν για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
27/04/2019Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συμφωνούν με τη Ρωσία και την Κίνα σε ένα βασικό σημείο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν: την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.
Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, συναντήθηκε με κινέζους και ρώσους απεσταλμένους στη Μόσχα για να συμφωνήσουν συναινετικά για το τέλος του πολέμου, του μεγαλύτερου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, που συχνά διαφωνούν σε μεγάλα διεθνή θέματα, καλεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία “χωρίς αποκλεισμούς την οποία θα διενεργήσει το Αφγανιστάν”.
“Οι τρεις πλευρές καλούν σε συντεταγμένη και υπεύθυνη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν”, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν “δεσμεύτηκαν” να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι διαβουλεύσεις με αυτούς τους ισλαμιστές αντάρτες, που αρνούνται να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την “μαριονέτα” υπό αμερικανικό έλεγχο. Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι “οι υπό τον έλεγχό τους περιοχές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν άλλη χώρα”, διευκρινίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλεί τους ισλαμιστές αντάρτες να εμποδίσουν “οποιαδήποτε χρηματοδότηση, στρατολόγηση και εκπαίδευση τρομοκρατών”.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ χαιρέτισε “την αρχή μιας διεθνούς συναίνεσης σε σχέση με την αμερικανική προσέγγιση για το τέλος του πολέμου”, εκτιμώντας ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών δυνάμεων περιείχε τη “διαβεβαίωση ότι η τρομοκρατία δεν θα εμφανιστεί ποτέ πια στο Αφγανιστάν”. “Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα”, πρόσθεσε.
Η Ρωσία και η Κίνα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στο Αφγανιστάν: σχεδόν 14.000 σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μεταξύ 1979 και 1989 στη χώρα αυτή, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης κατά των μουτζαχεντίν που είχαν την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κίνα που αύξησε τη στρατιωτική της δύναμη και την οικονομική της βοήθεια στο Αφγανιστάν, ανησυχεί μήπως μαχητές πάνε στη βορειοδυτική της περιοχή Σιντζιάνγκ, της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Η Σιντζιάνγκ επλήγη κατά το παρελθόν από αιματηρές επιθέσεις.