ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον ΑΔΜΗΕ οι άδειες για της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου – Ξεμπλοκάρει το καλώδιο

ηλεκτρική διασύνδεση. Βενιζέλος

Καθοριστικό βήμα για την επιτάχυνση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου αποτελεί η σημερινή επίσημη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας των αποφάσεων 302 και 303/2025 της ΡΑΕΚ.

Με τις εν λόγω αποφάσεις, μεταβιβάζονται στον ΑΔΜΗΕ οι άδειες Ιδιοκτήτη και Διαχειριστή Γραμμής Διασύνδεσης, οι οποίες έως τώρα ανήκαν στην εταιρεία EuroAsia Interconnector.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας και του Κύπριου ομολόγου του, με τη συμμετοχή του Κύπριου Πρέσβη Σταύρου Αυγουστίδη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Τσάφου. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινή βούληση για εντατικοποίηση των διαδικασιών και ταχεία άρση των εκκρεμοτήτων.

Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

Η μεταβίβαση των αδειών σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα φάση, στην οποία επιδιώκεται η ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων που αφορούν τόσο τεχνικά και οικονομικά ζητήματα όσο και γεωπολιτικές παραμέτρους. Στο επίκεντρο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η οριστικοποίηση των χρεώσεων χρήσης της διασύνδεσης, προκειμένου να αποδοθεί στον ΑΔΜΗΕ το εγκεκριμένο έσοδο των 25 εκατ. ευρώ για το 2025, καθώς και η αναγνώριση του πλήρους επενδυτικού κόστους, που ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ — από τα οποία έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής μόλις 82 εκατ.

Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση ΡΑΕΚ–ΡΑΑΕΥ για το λειτουργικό κόστος (opex) του έργου για το 2025, αλλά και η έγκριση του ποσού των 19 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ για καθυστερήσεις στα σκάφη της Nexans.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής και χρηματοδοτικής στήριξης του έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Δημόσιο for ever. Ημισκούμπρια.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx