Η Εισαγγελία Άγκυρας ζητά άδεια έρευνας για τον Μανσούρ Γιαβάς

Η Εισαγγελία Άγκυρας ζητά άδεια έρευνας για τον Μανσούρ Γιαβάς

Πολιτική διάσταση αποκτά η νέα υπόθεση που στοχοποιεί τον δημοφιλή δήμαρχο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Η Εισαγγελία της Άγκυρας υπέβαλε επίσημο αίτημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση άδειας έναρξης έρευνας σε βάρος του δημάρχου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του, Νεβζάτ Ουζουνογλού. Ως αιτία αναφέρονται οι κατηγορίες περί «κατάχρησης εξουσίας» και «παράλειψης εποπτικού καθήκοντος», στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που αφορά τις δαπάνες για συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μεταξύ 2021 και 2024.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο αρχηγός του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι ο Γιαβάς θα μπορούσε να είναι εναλλακτικός υποψήφιος για την προεδρία, σε περίπτωση που ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα. Παράλληλα, συνέπεσε χρονικά με την επίθεση του Προέδρου Ερντογάν προς τον Γιαβάς –χωρίς να τον κατονομάσει– όταν, με αφορμή τις διακοπές νερού στην Άγκυρα λόγω βλάβης σε αγωγούς του φράγματος Κεσίκκοπρου, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «μετέτρεψε την Άγκυρα σε Καρμπαλά».

Η χρονική σύμπτωση των δύο γεγονότων ενίσχυσε τις υποψίες ότι η δικαστική πρωτοβουλία έχει περισσότερο πολιτικά παρά νομικά κίνητρα. Ο εκπρόσωπος του CHP, Ντενίζ Γιουτσέλ, χαρακτήρισε την έρευνα «πλήγμα στη βούληση των πολιτών της Άγκυρας», υπενθυμίζοντας ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024 ο Γιαβάς επανεξελέγη με ποσοστό που ξεπέρασε το 60%. «Πρόκειται για μια πολιτική απόπειρα αμφισβήτησης της λαϊκής εντολής», τόνισε.

Υπόθεση δαπανών συναυλιών και 32 διοργανώσεις

Η Εισαγγελία διερευνά τις δαπάνες του Δήμου για πολιτιστικές εκδηλώσεις την περίοδο 2021–2024. Σύμφωνα με εκθέσεις της Αρχής Χρηματοοικονομικών Ερευνών (MASAK), του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εμπειρογνωμόνων, εντοπίστηκαν παρατυπίες σε 32 διοργανώσεις, με κατηγορίες για «διακεκριμένη υπεξαίρεση» και «παραποίηση διαγωνισμών».

Η φερόμενη ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται σε 154,4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ενώ σε βάρος 14 πρώην στελεχών του Δήμου –εκ των οποίων πέντε κρατούνται– έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 31,5 έτη.

Ο Γιαβάς έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα στοχεύει στην πολιτική του αποδυνάμωση. Έχει επίσης υπενθυμίσει ότι ο προκάτοχός του, Μελίχ Γκιοκτσέκ, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπουλέντ Αρίντς πως «πούλησε την Άγκυρα κομμάτι-κομμάτι στους Γκιουλενιστές», και ότι, παρά τις 99 καταγγελίες που έχει υποβάλει ο ίδιος για παρατυπίες και ζημία του Δημοσίου επί των ημερών Γκιοκτσέκ, οι περισσότερες τέθηκαν στο αρχείο.

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί στην Τουρκία όσο ο Γκιοκτσέκ δεν λογοδοτεί», δήλωσε πρόσφατα.

Πολιτικές προεκτάσεις

Οι νέες δικαστικές εξελίξεις θεωρούνται από παρατηρητές ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πίεσης της κυβέρνησης Ερντογάν προς τους δημοφιλείς δημάρχους της αντιπολίτευσης, ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Ο Μανσούρ Γιαβάς, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, συγκαταλέγονται μεταξύ των λίγων πολιτικών που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τον Ερντογάν σε ενδεχόμενη αναμέτρηση.

Παράλληλα, οι κατηγορίες εναντίον του Γιαβάς αναπαράγονται κυρίως από τον βουλευτή του ΑΚΡ και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Beyaz TV, Αχμέτ Γκιοκτσέκ, γιο του πρώην δημάρχου Μελίχ Γκιοκτσέκ — γεγονός που προσδίδει στην υπόθεση έντονη πολιτική και οικογενειακή διάσταση.

Δήλωση δημάρχου Άγκυρας για την άδεια διερεύνησης: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ή να φοβηθούμε

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, για τον οποίο ζητήθηκε άδεια διερεύνησης, δημοσίευσε γραπτή δήλωση σχετικά με το θέμα.

Στην έρευνα σχετικά με τη συναυλία του Δήμου της Άγκυρας, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 27 Σεπτεμβρίου, 14 άτομα από το Δήμο της Άγκυρας είχαν τεθεί υπό κράτηση.

Ο Γιαβάς δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουν έρευνες. Έχουν έρθει πολλές φορές για να μας ελέγξουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx