Ο τρόμος επέστρεψε στις ΗΠΑ – O ένοπλος είχε στήσει ενέδρα στους Εθνοφρουρούς
26/11/2025
Το περιστατικό συνέβη κοντά στον σταθμό του μετρό Farragut West στο κέντρο της Ουάσινγκτον, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον Λευκό Οίκο, που αμέσως τέθηκε σε κατάσταση lockdown.
Τα κίνητρα του δράστη που είναι στα χέρια των αρχών παραμένουν άγνωστα, όπως είναι και τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Ο ένοπλος έχει τραυματιστεί ελαφρά και είναι και αυτός σε νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο, όπως αναφέρει το Associated Press. Οι αρχές αναφέρονται σε έναν ύποπτο. Οι δύο στρατιώτες ανήκουν στην Εθνοφρουρά της Δυτικής Βιρτζίνια, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Πάτρικ Μόρισεϊ.
Σε ανάρτησή του αρχικά είχε γράψει ότι είναι νεκροί, αλλά σε νεότερη ανάρτηση, 23 λεπτά αργότερα, μίλησε για «αντικρουόμενες αναφορές» για την κατάστασή τους. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον κυβερνήτη, μετέδωσαν αρχικά την είδηση του θανάτου των δύο στρατιωτών, ωστόσο στη συνέχεια ανασκεύασαν. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του FBI, Κας Πατέλ, είπε ότι οι δύο ένστολοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ζητώντας από όλους να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταδίδουν.
Η αστυνομία έκανε λόγο για «ενέδρα». Συγκεκριμένα, ο δράστης πλησίασε τους Εθνοφρουρούς με σκοπό να τους πυροβολήσει, πυροβολώντας πρώτα έναν από τους φρουρούς που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Μία πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος πυροβόλησε στη συνέχεια τον άλλο φρουρό που προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από ένα στέγαστρο στάσης λεωφορείου.
Τραμπ: Θα το πληρώσει
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την αποστολή ακόμη 500 στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποιος θα υποβάλλει και επίσημα το αίτημα στον Υπουργό Στρατού. «Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ομορφιά της Ουάσινγκτον», δήλωσε.
Σε ανάρτησή του ο Τραμπ υπόσχεται να το πληρώσει ακριβά ο δράστης: «Το ζώο που πυροβόλησε τους δύο Εθνοφρουρούς, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά και βρίσκονται τώρα σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, είναι και αυτό σοβαρά τραυματισμένο, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, θα πληρώσει πολύ ακριβά. Ο Θεός να ευλογεί τη Μεγάλη Εθνοφρουρά μας, καθώς και όλους τους στρατιωτικούς και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Αυτοί είναι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι. Εγώ, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και όλοι όσοι συνδέονται με την Προεδρία, είμαστε μαζί σας!».
«Παρακαλώ, προσευχηθείτε μαζί μου για τους δύο στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς που μόλις πριν από λίγα λεπτά πυροβολήθηκαν στην Ουάσιγκτον. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνεργάζεται με τις τοπικές Αρχές για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών», έγραψε η υπουργός Κρίστι Νόεμ. Την ώρα της επίθεσης ο Τραμπ βρισκόταν στη Φλόριντα και ενημερώθηκε για το περιστατικό κοντά στον Λευκό Οίκο.





