Φιντάν: Η Τουρκία αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν
15/01/2026
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι η Άγκυρα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, επικαλούμενη τους βαθιούς οικονομικούς δεσμούς που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια ετησίως, καθώς και το κοινό σύνορο μήκους 500 χιλιομέτρων.
Περιέγραψε τις αναταραχές ως αποτέλεσμα οικονομικών απογοητεύσεων και όχι ως απειλή για το καθεστώς, καλώντας την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη να επιδιώξουν διάλογο, ενώ το Ιράν θα πρέπει να διαχειριστεί τα εσωτερικά του ζητήματα.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, με περισσότερους από 2.500 νεκρούς να έχουν αναφερθεί, καθώς και στις προειδοποιήσεις του Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιλογών. Ο Φιντάν επέκρινε επίσης το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, γεγονός που —όπως είπε— μπλοκάρει τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων.





