Αλ. Τσίπρας: Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής
01/05/2019“Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής”, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, την πρώτη, όπως σημειώνει, “μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που αποτέλεσαν πριν από οτιδήποτε άλλο, μια επίθεση στην εργασία, μέσω της υποτίμησής της, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία”.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ και η επιβολή ποινών σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αποτελούν “σημαντικά βήματα, που σταδιακά επουλώνουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που καταπάτησαν κεκτημένα δεκαετιών”.
Πολιτικές, όπως αναφέρει, που “σθεναρά υποστήριξε η σημερινή αντιπολίτευση, που και σήμερα ακόμα ονειρεύεται να τις επαναφέρει”.
Για να τονίσει ότι “ο αγώνας για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη προστασία των εργαζομένων, ο αγώνας για το δίκιο των πολλών είναι διαρκής και αποτελεί προτεραιότητά μας” και να καταλήξει: “Δεν γυρίζουμε πίσω”.
Αναλυτικά, ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την Εργατική Πρωτομαγιά (primeminister.gr):
“Συμπληρώνονται σήμερα 133 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα των εργατών του Σικάγο, για δουλειά με αξιοπρέπεια. Η Πρωτομαγιά του 1886 έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και αποτελεί πάντοτε έμπνευση για τα κινήματα που διεκδικούν το δίκιο των πολλών σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα στα χρόνια του Νεοφιλελευθερισμού, όπου η ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας απειλεί τη βιωσιμότητα των οικονομιών, των κοινωνιών και του ίδιου του περιβάλλοντος, ο αγώνας για την προστασία της εργασίας αποτελεί καθήκον κάθε προοδευτικού και δημοκράτη πολίτη.
Η σημερινή, όμως, είναι και η πρώτη Πρωτομαγιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που αποτέλεσαν πριν από οτιδήποτε άλλο, μια επίθεση στην εργασία, μέσω της υποτίμησής της, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Σήμερα μετράμε ήδη τρεις μήνες από την 1η Φεβρουαρίου 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ και καταργήθηκε το άδικο μέτρο του υποκατώτατου μισθού για τα νέα παιδιά κάτω των 25 ετών που πρωτοβγαίνουν στην αγορά εργασίας. Πλέον, αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι επί ίσοις όροις.
Μετράμε οκτώ μήνες από την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, από την επόμενη κιόλας ημέρα από την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018.
Ακόμη, η επαναρρύθμιση της εργασίας μέσα από την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η επιβολή ποινών στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, σηματοδότησαν το πέρασμα σε μια νέα εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Σημαντικά βήματα, που σταδιακά επουλώνουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που καταπάτησαν κεκτημένα δεκαετιών. Πολιτικές, τις οποίες σθεναρά υποστήριξε η σημερινή αντιπολίτευση, που και σήμερα ακόμα ονειρεύεται να τις επαναφέρει.
Η πρόταση για κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων είναι προάγγελος αυτών των “αγαθών” που εγκολπώνεται η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους. «Αγαθά» για τη διεφθαρμένη ελίτ που εκπροσωπούν, βεβαίως, αφού οι πολιτικές αυτές έφτασαν την ανεργία στο 28% το 2014 και οδήγησαν στην εξαθλίωση χιλιάδες οικογένειες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Με τις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 18,5%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχαζόμαστε, αφού παραμένει ακόμη υψηλό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά.
Η προστασία της εργασίας είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αλλά είναι και προϋπόθεση ελπίδας και προοπτικής για τους νέους και τις νέες μας, για την Ελλάδα του αύριο.
Ο αγώνας για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη προστασία των εργαζομένων, ο αγώνας για το δίκιο των πολλών είναι διαρκής και αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν γυρίζουμε πίσω. Έχουμε τη δύναμη και θα το κάνουμε πράξη. Καλούς αγώνες, καλή Εργατική Πρωτομαγιά!”.