ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ πληγμάτων στο Ορμούζ: Ελληνόκτητο ένα από τα πλοία που χτυπήθηκαν

Μπαράζ πληγμάτων στο Ορμούζ: Εκκενώνεται φορτηγό πλοίο, χτυπήθηκε από "άγνωστο βλήμα", σώα τα μέλη του πληρώματος

Από το πρωί, η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα Στενά του Ορμούζ, καθώς τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το ένα από τα τρία πλοία είναι ελληνόκτητο.

Πρόκειται για το φορτηγό /bulk carrier «Star Gwyneth», που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Star Bulk, με επικεφαλής τον Πέτρο Παππά, η οποία διαχειρίζεται στόλο 125 φορτηγών πλοίων και είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο (New York Stock Exchange – NYSE). Η κατάσταση δείχνει ότι πλέον όλα τα πλοία εισηγμένων εταιρειών είναι πιθανοί στόχοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας των πλοιοκτητών τους.

Το ελληνόκτητο «Star Gwyneth» δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το πλήρωμά του παραμένει ασφαλές. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος στην περιοχή είναι υπαρκτός, η επιβίωση των ναυτικών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη διαχείριση του πλοίου, όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας Star Bulk.

Σύμφωνα με την EOS Risk Group (εταιρεία ανάλυσης κινδύνου), το δεύτερο πλοίο, το bulk carrier Mayuree Naree, με σημαία Ταϊλάνδης, δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο. Αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί, αλλά νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το πλήρωμα ασφαλείας παραμένει επί του σκάφους και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το τρίτο πλοίο, το ιαπωνικό containership One Majesty, υπέστη μερική ζημιά στο κύτος του κατά τη διάρκεια επίθεσης κοντά στο Ras Al Khaima, παραμένοντας όμως ναυτικά ικανό να συνεχίσει το ταξίδι του. Ένα ακόμη πλοίο, επιβεβαιωμένο κοντά στο Abu Musa, βρίσκεται υπό διερεύνηση για τις ακριβείς συνθήκες επίθεσης, ενώ στην περιοχή Duqm εντοπίστηκε drone, με τις αρχές να αναμένουν επιβεβαίωση για πιθανή επίθεση ή αναχαίτιση.

Η κατάσταση στα Στενά παραμένει έντονα ασταθής, με τα πληρώματα να βιώνουν τη συνεχή αγωνία του κινδύνου. Οι πλοιοκτήτες έχουν αυξήσει δραστικά τα μέτρα ασφαλείας, αξιοποιώντας δεδομένα AIS (Automatic Identification System – Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης) για συνεχή παρακολούθηση. Στις τελευταίες 24 ώρες, 15 πλοία κατέγραψαν διέλευση της περιοχής, εκ των οποίων τα 5 φαίνεται να χρησιμοποίησαν ψευδή στοιχεία, αφήνοντας 10 πραγματικά πλοία. Τέσσερα από αυτά συνδέονται με κινέζους ιδιοκτήτες ή πλήρωμα, ενώ τέσσερα είχαν διαδρομές από ή προς το Ιράν.

O Μοτζάμπα Χαμανεΐ έχει χτυπηθεί αλλά είναι καλά

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, είναι καλά παρά το γεγονός ότι έχει τραυματιστεί, έγραψε σήμερα ο γιος του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στον λογαριασμό του στο Telegram.

“Άκουσα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει τραυματιστεί. Ρώτησα φίλους που έχουν διασυνδέσεις, μου είπαν ότι, δόξα τω Θεώ, είναι σώος και ασφαλής”, έγραψε ο Γιούσεφ Πεζεσκιάν που είναι επίσης σύμβουλος της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο 56χρονος Μοτζταμπά Χαμενεΐ πιστεύεται ότι τραυματίστηκε στην επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο πατέρας του κατά την πρώτη ημέρα των αμερικανικών και ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, ενώ έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλές εικασίες για την υγεία του και το πού βρίσκεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία σε χθεσινό της άρθρο επικαλέστηκε τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ “έχει τραυματιστεί, μεταξύ άλλων στα πόδια, αλλά έχει τις αισθήσεις του και είναι ασφαλής σε μια τοποθεσία υπό εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας και περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας”.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης δύο Ισραηλινούς στρατιωτικούς που επιβεβαίωσαν ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει τραυματιστεί, πληροφορίες τις οποίες οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν συγκεντρώσει προτού εκλεγεί νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν την Κυριακή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx