Ευρωπαϊκά & διηπειρωτικά κύπελλα συλλόγων – Οι θέσεις και τα μετάλλια της Ελλάδας
21/03/2026
Το άρθρο αυτό εξετάζει τις επιδόσεις της Ελλάδας στις διασυλλογικές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις ανδρών και γυναικών, σε ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, βόλεϊ, υδατοσφαίριση και χάντμπολ.
Ο πίνακας 1 απεικονίζει τις θέσεις της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης και στα Διηπειρωτικά Κύπελλα σε σωματειακό επίπεδο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, όπως επίσης και τις συμμετοχές στους τελικούς και τις κατακτήσεις τροπαίων. Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2025-26, δύο ελληνικές ομάδες έχουν ήδη προκριθεί σε ευρωπαϊκό τελικό στις γυναίκες: ο Αθηναϊκός στο μπάσκετ (στο Eurocup), και ο Παναθηναϊκός στο βόλεϊ (στο Challenge Cup, όπου έχασε στον τελικό).
Πίνακας 1: Οι θέσεις της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά και στα Διηπειρωτικά Κύπελλα Συλλόγων με βάση τα χρυσά μετάλλια, οι τελικοί και τα τρόπαια (Άνδρες & Γυναίκες – μέχρι 18 Μαρτίου 2026)
- Ποδόσφαιρο Ανδρών – 2 χρυσά μετάλλια, 5 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 5 ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League | 10η | 1 | 0 |
| UEFA Conference League | 3η | 1 | 1 |
| Διηπειρωτικό Κύπελλο/ Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων | 13η (8η στην Ευρώπη) | 1 | 0 |
| UEFA Youth League (U-19) | 5η | 1 | 1 |
| Διηπειρωτικό Κύπελλο (U-20) | 4η (2η στην Ευρώπη) | 1 | 0 |
- Μπάσκετ Ανδρών: 22 χρυσά μετάλλια, 37 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/EuroLeague | 3η | 18 | 10 |
| Κύπελλο Κυπελλούχων/ Saporta Cup | 3η | 7 | 5 |
| Κύπελλο Κόρατς | 4η | 2 | 2 |
| ULEB Cup/ EuroCup | 8η | 2 | 0 |
| FIBA Basketball Champions League | 2η | 2 | 1 |
| FIBA Europe Cup | 8η | 1 | 0 |
| FIBA EuroChallenge | 10η | 1 | 0 |
| FIBA EuroCup Challenge | 4η | 1 | 1 |
| Διηπειρωτικό Κύπελλο/ Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων | 5η (3η στην Ευρώπη) | 3 | 3 |
- Μπάσκετ Γυναικών: 1 χρυσό μετάλλιο, 3 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/EuroLeague | 14η | 0 | 0 |
| EuroCup | 6η | 2 | 1 |
| FIBA Super Cup | 6η | 1 | 0 |
- Βόλεϊ Ανδρών: 3 χρυσά μετάλλια, 14 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 3 ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League | 8η | 5 | 0 |
| CEV Cup | 4η | 6 | 2 |
| CEV Challenge Cup |
6η |
3 | 1 |
| Διηπειρωτικό Κύπελλο/ Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων | 9η (4η στην Ευρώπη) | 0 | 0 |
- Βόλεϊ Γυναικών: 1 χρυσό μετάλλιο, 5 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 2ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| CEV Cup | 14η | 1 | 0 |
| CEV Challenge Cup | 6η | 4 | 1 |
- Πόλο Ανδρών: 5 χρυσά μετάλλια, 15 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 5 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League | 7η | 5 | 2 |
| Κύπελλο Κυπελλούχων | 4η | 3 | 1 |
| Euro Cup | 9η | 4 | 0 |
| Challenger Cup | 1η | 1 | 1 |
| Super Cup | 7η | 2 | 1 |
- Πόλο Γυναικών: 16 χρυσά μετάλλια, 32 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 3ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League | 3η | 15 | 7 |
| Euro Cup | 3η | 9 | 4 |
| Super Cup | 3η | 8 | 5 |
- Χάντμπολ Ανδρών: 2 χρυσά μετάλλια, 5 τελικοί
| ΤΕΛΙΚΟ ΣΕ 1 ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ | ΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΤΕΛΙΚΟΙ | ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ |
| European Cup | 4η | 5 | 2 |
Ανάλυση του πίνακα 1
Τα ελληνικά σωματεία ανδρών και γυναικών έχουν συμμετάσχει στον τελικό σε 30 από τις 32 διοργανώσεις (ευρωπαϊκές και παγκόσμιες) που αναφέρονται στον πίνακα 1, σε σύνολο 46 διοργανώσεων στα πέντε αθλήματα στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης και των Διηπειρωτικών Κυπέλλων, που έχουν δώσει νικητή μέχρι σήμερα (στο ποδόσφαιρο γυναικών μόλις το 2026 διεξήχθη για πρώτη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων). Οι συμμετοχές της Ελλάδας στους τελικούς σε 30 από τις 46 διοργανώσεις δίνουν ποσοστό 65,2%, δηλαδή παρουσία στον τελικό στα 2/3 όλων των διοργανώσεων, επίδοση που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Οι ελληνικές ομάδες έχουν παίξει στον τελικό σε 27 διοργανώσεις Κυπέλλων Ευρώπης (19 στους άνδρες, 7 στις γυναίκες, και 1 στους νέους), και σε 3 παγκόσμιες διοργανώσεις (2 στους άνδρες, και 1 στους νέους). Μόνο σε δύο (2) από τις 32 διοργανώσεις δεν υπήρξε ελληνικό κλαμπ φιναλίστ: στο Κύπελλο Πρωταθλητριών μπάσκετ γυναικών (3η θέση από τον Σπόρτιγκ) και στο Διηπειρωτικό Κύπελλο βόλεϊ ανδρών (3η θέση από τον Ολυμπιακό).
Στο μπάσκετ ανδρών και στο πόλο ανδρών, οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν παίξει στον τελικό σε όλες τις διοργανώσεις. Στην υδατοσφαίριση γυναικών δεν ισχύει το ίδιο, προφανώς επειδή ακόμη δεν έχει συμμετάσχει ελληνικό σωματείο στο Challenger Cup, το οποίο άρχισε να διεξάγεται μόλις το 2023, ενώ δεν υπήρξε ποτέ Κύπελλο Κυπελλούχων στις γυναίκες, διοργάνωση η οποία είχε διεξαχθεί για 29 αγωνιστικές περιόδους στο ανδρικό πόλο. Στο βόλεϊ ανδρών στο ευρωπαϊκό Super Cup, το οποίο πλέον δεν διεξάγεται, η καλύτερη θέση ελληνικής ομάδας είναι η 4η (από τον Ολυμπιακό).
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις των πέντε αθλημάτων, οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν συμμετάσχει στον τελικό σε 5 από τις 8 διοργανώσεις στο ποδόσφαιρο ανδρών (οι άλλες τρεις στις οποίες δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στον τελικό είναι το Κύπελλο Εκθέσεων, το Κύπελλο Κυπελλούχων, και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Europa League – τα δύο πρώτα δεν διεξάγονται πλέον), σε 2 από τις 4 διοργανώσεις στο μπάσκετ γυναικών (η τέταρτη είναι το Κύπελλο Ρονκέττι που επίσης δεν διεξάγεται πλέον), σε 2 από τις 4 στο βόλεϊ γυναικών (η τέταρτη είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), και μόλις σε μία (1) από τις 4 διοργανώσεις στη χειροσφαίριση ανδρών.
Μόνο στο ποδόσφαιρο γυναικών και στο χάντμπολ γυναικών κανένα ελληνικό κλαμπ δεν έχει συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό, ενώ και σε επίπεδο εθνικής ομάδας γυναικών στα δύο αυτά αθλήματα η Ελλάδα υστερεί σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα διαχρονικά. Εάν τον ερχόμενο μήνα Απρίλιο η γυναίκεια ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού Βύρωνα που συμμετέχει στον τελικό του Eurocup κατακτήσει το τρόπαιο, η Ελλάδα θα προσπεράσει την Ισπανία στη συγκεκριμένη διοργάνωση και θα ανέβει από την 6η θέση που είναι τώρα στην 5η θέση.
Οι θέσεις της Ελλάδας, μεταξύ των υφιστάμενων χωρών, στις 30 από τις 32 διοργανώσεις που κατέκτησε μετάλλιο είναι από ικανοποιητικές έως πολύ υψηλές, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σε 18 από τις 28 ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αναφέρονται στον πίνακα 1 βρίσκεται στην πρώτη εξάδα, ενώ σε 8 από τις 28 διοργανώσεις είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, στις 3 από τις 4 παγκόσμιες διοργανώσεις που κατακτήθηκε μετάλλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Κατακτήσεις τροπαίων ελληνικών συλλόγων και ποσοστά επιτυχίας σε τελικούς
- Σύνολο χρυσών ευρωπαϊκών μεταλλίων στα πέντε σπορ: 49
- Σύνολο χαμένων ευρωπαϊκών τελικών στα πέντε σπορ: 62
- Ποσοστό επιτυχίας σε ευρωπαϊκούς τελικούς: 44,1% (49/111)
- Σύνολο χρυσών παγκόσμιων μεταλλίων στα πέντε σπορ: 3
- Σύνολο χαμένων παγκόσμιων τελικών στα πέντε σπορ: 2
- Ποσοστό επιτυχίας σε παγκόσμιους τελικούς: 60% (3/5)
- Ποσοστό επιτυχίας συνολικά σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τελικούς: 44,8% (52/116).
Τα ελληνικά σωματεία έχουν κατακτήσει 49 τρόπαια στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και έχουν παίξει σε 111 τελικούς Κυπέλλων Ευρώπης σε άνδρες και γυναίκες, ενώ μέχρι το 1990 είχαν συμμετάσχει μόνο σε δύο (2) τελικούς (!). Αυτό σημαίνει, ότι από το 1991 μέχρι το 2026 συμμετέχουν αναλογικά σε 3 ευρωπαϊκούς τελικούς κάθε χρόνο (111 τελικοί σε 35 έτη). Καμία άλλη χώρα στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης δεν έχει παρουσιάσει τόση μεγάλη πρόοδο – δηλαδή από τις τελευταίες στις πρώτες ή πολύ υψηλές θέσεις – σε τελικούς και κατακτήσεις τροπαίων, στο ίδιο ή ανάλογο χρονικό διάστημα.





