Τουρκία: Νέα εποχή στους λογαριασμούς φυσικού αερίου
27/03/2026
Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας εισάγει σταδιακή τιμολόγηση με βάση την κατανάλωση και στο φυσικό αέριο, όπως γίνεται ήδη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Το νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, θα λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο κατανάλωσης ανά νομό για να καθορίσει τα επίπεδα επιδότησης.
Με βάση την κατανάλωση και όχι το εισόδημα
Ο στόχος είναι ο αποκλεισμός των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα από την κρατική στήριξη.
Τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις.
Στο νέο σύστημα, οι μηνιαίες μέσες καταναλώσεις θα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των κλιμακωτών επιδοτήσεων, σε αντίθεση με το ηλεκτρικό, όπου συνήθως λαμβάνονται υπόψη οι ετήσιες καταναλώσεις.
Για φέτος προβλέπεται στήριξη 305 δισεκατομμυρίων λιρών στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού. Στο πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης, τα νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση και εισόδημα θα εξαιρεθούν από την επιδότηση.
19 εκατομμύρια συνδρομητές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη
Στην Τουρκία υπάρχουν συνολικά 21,8 εκατομμύρια συνδρομητές φυσικού αερίου. Από τη νέα ρύθμιση, περίπου 2,8 εκατομμύρια θα επηρεαστούν, ενώ οι υπόλοιποι 19 εκατομμύρια θα συνεχίσουν να επιδοτούνται.
Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται για θέρμανση, οι ψυχρότεροι νομοί επηρεάζονται δυσανάλογα. Το υπουργείο θα καθορίσει τα επίπεδα ανά νομό, με βάση τη μέση μηνιαία κατανάλωση.
Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος μηνιαίας κατανάλωσης σε Άγκυρα ή Κωνσταντινούπολη είναι 200 κυβικά μέτρα τους μήνες Δεκέμβριο–Ιανουάριο, όσοι καταναλώνουν πάνω από 350 κυβικά μέτρα (75% πάνω από το μέσο όρο) θα εξαιρεθούν από την επιδότηση. Το ίδιο ισχύει και το καλοκαίρι, για παράδειγμα με 35 κυβικά μέτρα κατανάλωσης σε νομούς με χαμηλή ζήτηση.
Με το νέο μοντέλο, οι μηνιαίες μέσες καταναλώσεις θα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιδοτήσεων.Τον περασμένο Ιανουάριο, οι καταναλώσεις ανά περιοχή ήταν:
Περιοχή Μαρμαρά: 155 m³/μήνα
Αιγαίο & Κεντρική Ανατολία: 180 m³/μήνα
Μαύρη Θάλασσα: 175 m³/μήνα
Νοτιοανατολική Ανατολία: 195 m³/μήνα
Ανατολική Ανατολία: 235 m³/μήνα
Ο υπουργός θα ανακοινώσει τους μέσους όρους ανά νομό. Οι συνδρομητές που καταναλώνουν πάνω από 75% του μέσου όρου μηνιαίως θα εξαιρεθούν από την επιδότηση.
Με αυτό το σύστημα, οι ψυχρότεροι νομοί δεν θα αδικούνται, ενώ οι πολυτελείς μονοκατοικίες με υψηλή κατανάλωση θα θεωρούνται υψηλού εισοδήματος και δεν θα επιδοτούνται.
Το κράτος καλύπτει ήδη το 45% των λογαριασμών
Αν για παράδειγμα ένας λογαριασμός κοστίζει 1.000 λίρες, ο πολίτης πληρώνει 550 λίρες και οι 450 λίρες καλύπτονται από το δημόσιο.
Πέρυσι, ο μέσος όρος κατανάλωσης ανά νοικοκυριό ήταν υψηλότερος στο Χακκάρι με 1.662 m³/έτος. Ακολουθούν Ερζουρούμ, Αρνταχάν, Μπιτλίς και Βαν.
Οι περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο.
Οι μέσες ετήσιες καταναλώσεις ανά περιοχή ήταν:
Ανατολική Ανατολία: 1.211 m³
Νοτιοανατολική Ανατολία: 1.022 m³
Κεντρική Ανατολία: 960 m³
Μαύρη Θάλασσα: 956 m³
Μαρμαρά: 865 m³
Αιγαίο: 863 m³
Μεσόγειος: 756 m³





