Δένδιας: Στόχος η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα

Δένδιας: Στόχος η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα
Δένδιας

Την ανάγκη της Ελλάδας να επενδύσει στις αμυντικές της δυνατότητες αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και της αξιοποίησης του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Ούτε η ασφάλεια είναι δεδομένη, ούτε η ειρήνη είναι η συνθήκη στην οποία ζει ο πλανήτης. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύσουμε στην αμυντική μας δυνατότητα και τη δύναμη αποτροπής μας. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε με χώρες που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο κ.Δένδιας, μιλώντας σε συνέδριο του CNN Greece με τίτλο «CNN Insights Defense Tech».

Ο υπουργός Άμυνας περιέγραψε τρεις βασικούς στρατηγικούς στόχους: την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει τις αμυντικές της ανάγκες χωρίς εξάρτηση από το εξωτερικό, την αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου και τη συμβολή στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Κεντρικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως τόνισε, επιδιώκεται η καθιέρωση αναλογίας 75%-25%, με τουλάχιστον το 25% να αφορά ελληνική προστιθέμενη αξία, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εγχώριας παραγωγής. Ήδη, μέρος της κατασκευής των φρεγατών Belharra πραγματοποιείται σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ η τέταρτη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» προβλέπεται να ενσωματώνει ελληνική συμμετοχή σε ποσοστό 25%. Αντίστοιχη συμμετοχή προβλέπεται και στο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας εξήρε την ανάγκη να επενδυθούν με καλύτερο τρόπο κεφάλαια στις αμυντικές δαπάνες, καθώς στο παρελθόν είχαν επενδυθεί περίπου 300 δισ. ευρώ χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι τόνισε την διαφορετική προσέγγιση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φέρει τη δική του υπογραφή και θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ελληνική συμμετοχή προκειμένου να μεταφέρεται τόσο τεχνογνωσία όσο και παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.ΚΑΚ), το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κρίσιμο κενό στην αγορά. Ο οργανισμός λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και της καινοτομίας, μεταφέροντας επιχειρησιακά ζητήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη λύσεων.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι χωρίς αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας, η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια μέσω της «Ατζέντας 2030», η οποία προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση –όπως σημείωσε– τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση συνεδρίων που επικεντρώνονται στην άμυνα και την καινοτομία, τονίζοντας ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για τη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx