Άρχισαν να στέλνουν τις κλήσεις από κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης – Ελέγχουν και για ασφάλεια, ΚΤΕΟ

Άρχισαν να στέλνουν τις κλήσεις από κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης – Ελέγχουν και για ασφάλεια, ΚΤΕΟ

Ξεκίνησε η βεβαίωση κλήσεων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης σε σταθερά σημεία αλλά και από τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε λεωφορεία, σύμφωνα με ανακοίνωση τριών υπουργείων -Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών.

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται ψηφιακά και θα ελέγχονται οι παραβάτες και για άλλα στοιχεία. Αν π.χ. περάσουν με κόκκινο ή κινούνται σε λεωφορειολωρίδα, οι κάτοχοι του ΙΧ θα φάνε κι άλλο πρόστιμα αν το όχημα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ξεκίνησε η βεβαίωση και η ηλεκτρονική αποστολή κλήσεων και προστίμων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά σε οκτώ σημεία αυξημένης επικινδυνότητας στην Αττική, όπως επίσης και από τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε δέκα λεωφορεία για τον έλεγχο της αντικανονικής κυκλοφορίας σε λεωφορειολωρίδες.

Μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα της Τροχαίας, οι παραβάσεις, που καταγράφονται από τις κάμερες, βεβαιώνονται και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους πολίτες στη Θυρίδα Πολίτη στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet. Ήδη, έχει αρχίσει η αποστολή των πρώτων 130 διοικητικών προστίμων που βεβαιώθηκαν από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήματος, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026. Οι περισσότερες παραβάσεις που «βεβαίωσαν» οι κάμερες αφορούν σε παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και μη χρήσης κράνους από δικυκλιστές.

Οι κάμερες του Πιλοτικού Πληροφοριακού Συστήματος με ενσωματωμένη λειτουργικότητα αλγοριθμικής ανάλυσης Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει εγκαταστήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης καταγράφουν: παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπέρβαση ταχύτητας, κίνηση ή στάση σε λεωφορειολωρίδες, μη χρήση ζώνης ή κράνους και χρήση κινητού εν κινήσει.

Οι κινητές κάμερες, τις οποίες έχει εγκαταστήσει το Υπουργείο Μεταφορών σε λεωφορεία, αταγράφουν παράνομη στάθμευση και κίνηση σε όλο το μήκος των λεωφορειολωρίδων, επί των οποίων κινούνται τα οχήματα μαζικής μεταφοράς.

Κατά την καταγραφή παραβάσεων ο νόμος πλέον επιτρέπει και επιβολή άλλων προστίμων, γιατί ελέγχεται αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, αν έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχει εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας ή αν κυκλοφορεί παρανόμως εντός του δακτυλίου.

Στο πλαίσιο της επέκτασης του έργου, το 2026 προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 1.000 κάμερες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ η ανάπτυξη του δικτύου θα συνεχιστεί και το 2027. Αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί περί τις 300 κινητές κάμερες μέχρι τις αρχές του 2027.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx