Στη Ρωσία άρχισαν να χορηγούν το θεραπευτικό εμβόλιο για το μελάνωμα

Στη Ρωσία άρχισαν να χορηγούν το θεραπευτικό εμβόλιο για το μελάνωμα

«Έλαβε εξατομικευμένο εμβόλιο για τη θεραπεία του μελανώματος ο πρώτος Ρώσος ασθενής», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Υγείας. Εξελίσσονται και στη Δύση παρόμοια θεραπευτικά εμβόλια, αλλά μόνον σε κλινικές δοκιμές σε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Ούτε στη Ρωσία πάντως έχει αποφασισθεί ακόμη η ευρεία χρήση, πέραν των κλινικών ερευνών, παρότι ο 60χρονος δεν λάμβανε μέρος σε κλινική (πειραματική) έρευνα. Τα κριτήρια χορήγησης είναι περιορισμένα, για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία άλλη θεραπεία.

«Το Εθνικό Κέντρο Ιατρικής Έρευνας Ακτινολογίας χορήγησε το εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο mRNA Neooncovac (σ.σ. Неоонковак στα ρωσικά) για πρώτη φορά στην κλινική πράξη», ανέφερε το υπουργείο. Ο ασθενής είναι 60χρονος κάτοικος της περιφέρειας Κουρσκ, είχε διαγνωσθεί με μελάνωμα το 2021 και υποβλήθηκε τότε σε χειρουργική επέμβαση. Το 2025, η ασθένεια εξαπλώθηκε στους λεμφαδένες του, οπότε υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο. Ο ασθενής υποβάλλεται επί του παρόντος σε ανοσοθεραπεία, αλλά παρά τη συνεχιζόμενη θεραπεία, ο κίνδυνος περαιτέρω εξέλιξης παραμένει υψηλός και οι τυπικές επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρήση ενός εξατομικευμένου εμβολίου mRNA εξετάσθηκε ως μέσο ελέγχου της νόσου«, καταλήγει το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε έγκριση για κλινική χρήση του φαρμάκου στις αρχές Δεκεμβρίου. Προκλινικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στην εξάλειψη του πρωτοπαθούς όγκου και 90% αποτελεσματικό στην εξάλειψη των μεταστάσεων, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας, που ολοκληρώνει επί του παρόντος την ένταξη των εμβολίων κατά του καρκίνου στο κρατικά πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης.

«Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στους Ρώσους που την χρειάζονται. Το εν λόγω εμβόλιο είναι το πεπτιδικό εμβόλιο Oncopept για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, την εξατομικευμένη θεραπεία με εμβόλιο mRNA και την ανοσοθεραπεία Τ-κυττάρων με χρήση γενετικά τροποποιημένων αυτόλογων Τ-λεμφοκυττάρων με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου CAR-T», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx