Τουρκία και Γερμανία προσφέρονται για την αποναρκοθέτηση του Ορμούζ μετά από συμφωνία
25/04/2026
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα συμμετάσχει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στο Στενό του Ορμούζ, εφόσον το Ιράν και οι ΗΠΑ καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως ανθρωπιστικό καθήκον.
Η Γερμανία ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ναρκαλιευτικών πλοίων στη Μεσόγειο, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το κοινοβούλιο και τερματισμού των εχθροπραξιών στην περιοχή.
Το Στενό του Ορμούζ, το οποίο είναι κρίσιμο για περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραμένει κλειστό από τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ιρανικών ναρκών, επιθέσεων σε πλοία και ενός αμερικανικού αποκλεισμού που ακολούθησε αεροπορικά πλήγματα σε ιρανικές εγκαταστάσεις.
Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν αυξανόμενο διεθνή συντονισμό για την επαναλειτουργία των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών, εν μέσω έμμεσων συνομιλιών στο Πακιστάν.





