Η Διπλωματία στην εποχή των γεωπολιτικών αναθεωρήσεων: Στα ίχνη του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή

Η Διπλωματία στην εποχή των γεωπολιτικών αναθεωρήσεων: Στα ίχνη του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή

Οι Ελληνογαλλικοί Εφηρμοσμένοι Διάλογοι διοργάνωσαν το έκτο κατά σειράν συνέδριο την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, στην Νέα Ορεστιάδα. Το συνέδριο αποσκοπούσε να συμβάλει στην επίκαιρη δημόσια συζήτηση γύρω από την γεωπολιτική αβεβαιότητα, την κρίση του Διεθνούς Δικαίου και τον ρόλο της διπλωματίας στην σύγχρονη εποχή.

Η εκδήλωση αυτή ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της. Ο διάλογος μεταξύ ελληνοφώνων και γαλλοφώνων ειδικών ανέδειξε μια ιδιαίτερη οπτική στην τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία οι ελληνικές και οι γαλλικές θέσεις συγκλίνουν σημαντικά. Επίσης, το συνέδριο συνέδεσε την ιστορική προσέγγιση με τον προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον.

Οι συνεδριακές εργασίες ξεκίνησαν με αναφορά στην προσωπικότητα του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή, του επικεφαλής της οθωμανικής αντιπροσωπείας στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878). Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το αν και κατά πόσον η γνώση για τις συνθήκες του απώτερου παρελθόντος μπορεί να φωτίσει τα σύγχρονα διλήμματα.

Εστίασε, επομένως, στο πώς η διπλωματική δεινότητα του Φαναριώτη Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή συνέβαλε στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών απειλών τον 19ο αιώνα. Ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, οικογενειακός απόγονος, αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο και την παρακαταθήκη του, ως πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας στις σημερινές έντονες διεθνείς αναταράξεις.

Δελτίο Τύπου (1)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx