Γερμανικά Patriot και 150 στρατιώτες στην Τουρκία – Επανεκκίνηση του Στρατηγικού Διαλόγου
18/05/2026
Η Γερμανία θα στείλει συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και 150 στρατιώτες στην Τουρκία από τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο τη Δευτέρα, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επανεκκίνησαν τον πρώτο υψηλού επιπέδου στρατηγικό διάλογό τους, έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πυκνή ατζέντα που περιλαμβάνει το Ιράν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Γάζα και το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.
Η Γερμανίδα πρέσβης στην Τουρκία, Ζίμπιλε Καταρίνα Ζοργκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανάπτυξη του συστήματος, παρουσιάζοντάς την ως ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μετά τις επανειλημμένες ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι εισερχόμενοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τη Συμμαχία.
«Η δύναμη του ΝΑΤΟ προέρχεται από την αμοιβαία προστασία και από το ότι διαμορφώνουμε την άμυνά μας ως συμμαχία», έγραψε η Ζοργκ, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η Τουρκία «βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, όλοι εκ των οποίων καταστράφηκαν από το ΝΑΤΟ», απέδειξαν την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας.
Φιντάν και Βάντεφουλ επανεκκίνησαν τον Στρατηγικό Διάλογο
Η ανακοίνωση για την αποστολή έγινε την ίδια ημέρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησαν στο Βερολίνο την τρίτη συνεδρίαση του Μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκίας-Γερμανίας, με την προηγούμενη να έχει γίνει πριν από 12 χρόνια.
Ο Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως απόδειξη κοινής «πολιτικής βούλησης για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας». Πρόσθεσε επίσης ότι τον Απρίλιο η Τουρκία υπέγραψε αντίστοιχο Έγγραφο Στρατηγικής Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Βάντεφουλ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τη συνδεσιμότητα και τα οικονομικά ζητήματα «με συγκεκριμένα έργα και αμοιβαίες επενδύσεις». Τόνισε επίσης τον ρόλο της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία ως σημαντικής γέφυρας, με τον Φιντάν να σημειώνει ότι «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία αποτελεί σημαντική γέφυρα που ενισχύει το ανθρώπινο, πολιτιστικό και οικονομικό υπόβαθρο των σχέσεών μας».
Ευρωπαϊκή πορεία και Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Ο Βάντεφουλ αναφέρθηκε ευθέως στην παγωμένη εδώ και χρόνια ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ιδιαίτερα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και ότι το Βερολίνο στηρίζει τη συμμετοχή της Άγκυρας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εργαλείων αμυντικής και βιομηχανικής πολιτικής.
Ζήτησε επίσης τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία ισχύει από το 1995 αλλά καλύπτει μόνο βιομηχανικά προϊόντα και επεξεργασμένα αγροτικά αγαθά. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 1987, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν ουσιαστικά παγωμένες λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – στοιχεία που ο Βάντεφουλ χαρακτήρισε «δεσμευτικές προϋποθέσεις για την ένταξη» βάσει των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
«Αν η Τουρκία θέλει να κινηθεί προς την ΕΕ, τότε θα βρει στη Γερμανία έναν φιλικό και αξιόπιστο εταίρο», δήλωσε. Και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Ιουλίου στην Άγκυρα, την πρώτη της Συμμαχίας στην Τουρκία μετά την Κωνσταντινούπολη του 2004. Ο Βάντεφουλ είπε ότι η σύνοδος «τοποθετεί την Τουρκία σε κομβική θέση για την περαιτέρω ενίσχυση της Συμμαχίας» και ότι θα πρέπει να εξετάσει την ανακατανομή των βαρών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Ο Φιντάν ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο της Άγκυρας ήταν επίσης μεταξύ των βασικών θεμάτων.
Ιράν, Ουκρανία και Γάζα
Στο θέμα του Ιράν, ο Βάντεφουλ ευχαρίστησε την Τουρκία για τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες με το Πακιστάν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
«Συμφωνούμε όλοι ότι το Ιράν δεν πρέπει πλέον να αποτελεί απειλή για τους γείτονές του στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Ο Φιντάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη σύγκρουση που σχετίζεται με το Ιράν και υπογράμμισε «τη σημασία της επίλυσης των τρεχουσών κρίσεων με διπλωματικά μέσα». Για την Ουκρανία, ο Βάντεφουλ αναγνώρισε τις επανειλημμένες προσφορές της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και είπε ότι η Ευρώπη είναι «έτοιμη να αναλάβει πιο εποικοδομητικό και ενεργό ρόλο» στον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά ότι η Ρωσία πρέπει να αποδείξει πραγματική βούληση για διαπραγμάτευση.
Οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν επίσης για τη Δευτέρα σχετικά με την ισραηλινή ναυτική αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud, μιας νηοπομπής με περισσότερα από 50 σκάφη που είχε αναχωρήσει από το τουρκικό λιμάνι του Μαρμαρίς την περασμένη εβδομάδα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονταν και Γερμανοί και Τούρκοι πολίτες.
Ο Βάντεφουλ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ιταλός ομόλογός του είχαν ήδη ζητήσει «πλήρη σεβασμό του ισχύοντος διεθνούς δικαίου και αποφυγή ανεύθυνης συμπεριφοράς».
Αναγνώρισε ότι η Γερμανία δεν συστήνει τέτοιες αποστολές τύπου στολίσκου, λόγω των κινδύνων τους και του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα κανένα πλοίο δεν έχει φτάσει στις ακτές της Γάζας, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η προστασία των πολιτών «ακόμη και σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές».
Ήταν σαφής και για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας ότι οι άνθρωποι εκεί χρειάζονται φάρμακα και βοήθεια και ότι το Ισραήλ πρέπει να πιεστεί ώστε να επιτρέψει τη χερσαία παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν πρέπει να πάρουμε τα μάτια μας από τη Λωρίδα της Γάζας και από τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί», είπε.
Ο Φιντάν ολοκλήρωσε με μια δήλωση που υπογράμμισε το στρατηγικό βάρος της διμερούς σχέσης: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον στενό συντονισμό και τη συνεργασία μας με τη σύμμαχο Γερμανία σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».





