Ο Τραμπ απειλεί την Κούβα με την “δικαιολογία” ότι θα συλλάβει τον 94χρονο πρώην πρόεδρό της
20/05/2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν ένα κράτος παρία που υποθάλπει εχθρικό ξένο στρατό, υπηρεσίες πληροφοριών και τρομοκρατικές επιχειρήσεις μόλις 90 μίλια από την πατρίδα μας» και ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ηρεμήσει έως ότου «ο λαός της Κούβας αποκτήσει την ελευθερία του».
Παράλληλα οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του πρώην ηγέτη της Κούβας, του 94χρονου Ραούλ Κάστρο (αδελφού του Φιντέλ). Το Reuters αναφέρει τις διώξεις επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί κλιμάκωση της εκστρατείας πίεσης της Ουάσινγκτον κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. δημοσίευμα, καθώς «ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα, όπου οι κομμουνιστές κατέχουν την εξουσία από την επανάσταση του 1959, με επικεφαλής τον εκλιπόντα αδελφό του πρώην προέδρου, Φιντέλ».
Το Fox News ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να απαγγελθούν σε σχέση με την κατάρριψη δύο αεροπλάνων τον Φεβρουάριο του 1996. Τα αεροσκάφη ανήκαν σε μία ΜΚΟ που ιδρύθηκε από Κουβανούς εξόριστους ή αυτοεξόριστους στο Μαϊάμι. Ο Ραούλ Κάστρο ήταν τότε επικεφαλής του κουβανικού στρατού. Τέσσερα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Η κυβέρνηση της Κούβας ανέφερε τότε ότι παραβιάσθηκε ο εναέριος χώρος, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκαν σε ουδέτερο εναέριο. Σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το σενάριο της Βενεζουέλας, για να απαγάγουν τον Ραούλ Κάστρο. Ο Ραούλ Κάστρο έχει παραιτηθεί εδώ και χρόνια, ακόμη και από την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος για τους Κουβανούς.





