ΓΝΩΜΗ

Πυρόσβεση χωρίς αμφίβια…

Πυρόσβεση
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμφίβια δεν είναι μόνο τα ζώα που ζουν στη ξηρά και στο νερό, αλλά και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που είναι το ασφαλέστερο μέσο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όπως προσφάτως στο Ρέθυμνο και την Πάρο.

Όμως, η ταχύτητα του ανέμου, που έφτασε τα 125 χλμ./ώρα, εμπόδισε τη χρησιμοποίηση των «Καναντέρ», να «πετάξουν» και να ανεφοδιαστούν με νερό, για την κατάσβεση των 45.000 στρεμμάτων δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων που κάηκαν στην Κρήτη και τ’ άλλα νησιά του Αρχιπελάγους.

Αν υπήρχαν μισθωμένα εναέρια μέσα, με ισχυρότερες μηχανές, μεγαλύτερη χωρητικότητα δεξαμενών νερού και ταχύτερα, ίσως η καταστροφή στα ορεινά του Ρεθύμνου να ήταν μικρότερη. Ασφαλώς.

Στις εκτεταμένες πυρκαγιές του 2007 έδρασε επιτυχώς το ρωσικό αεριωθούμενο Beriev BG-200, που μετέφερε 12 τόνους νερό σε κάθε πτήση, ταχύτερα στις πυρόπληκτες τότε περιοχές της Αττικής. Επιχείρησε επίσης επιτυχώς στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας, εφέτος.

Το ισχυρό αεροσκάφος αυτό, πραγματικά αμφίβιο, μπορεί να μεταφέρει εναλλακτικώς 72 επιβάτες ή 37 πυρόπληκτους στα νοσοκομεία.

Τα λάθη στην πυρόσβεση

Εν τούτοις, η καλή μας κυβέρνηση έπαυσε από το 2019 να μισθώνει ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα, εξ… αλληλεγγύης προς την Ουκρανία· όχι όμως κι η Τουρκία, που συνεχίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς και στη σβέση των πυρκαγιών.

Είναι ακατανόητη η ελληνική πολιτική στο ζήτημα της πυρόσβεσης: Τα διαθέσιμα Καναντέρ είναι 17, αλλ’ απ’ αυτά τα δέκα μόνο «πετούν», παρά τη «συχνότητα» των πυρκαγιών. Έχουν παραγγελθεί έτερα επτά με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά θα παραδοθούν μετά διετία, λόγω της μεγάλης ζητήσεως εξαιτίας των πυρκαγιών στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Η παραβολή των «μωρών παρθένων» ταιριάζει κι εν προκειμένω, όταν μάλιστα συνδυαστεί με τη γνωστή αλαζονεία των κυβερνώντων. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη λέγονται ρωσιστί «Αμφίβια», όπως και στα ελληνικά, αλλά δεν πετούν πια στους ουρανούς της πατρίδας μας, μη τυχόν και θεωρηθούμε… «φιλορώσοι».

Ούτε τα «κατά συνθήκην ψεύδη», που τόσο συχνά χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες, δεν κατόρθωσαν να πείσουν την Κομισιόν ότι τα δάση μας χρειάζονται επείγουσα προστασία, που δικαιολογεί παρασπονδίες, όπως τόσο συχνά συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή «διαίρεση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx