Μεταγραφική περίοδος για τους βουλευτές!
01/08/2026
Σαν τους ποδοσφαιριστές που νομίζουν ότι μπορούν να αποδώσουν σε οποιαδήποτε ομάδα και αναζητούν μεταγραφή στην ομάδα που θα τους προσφέρει το καλύτερο συμβόλαιο, συμπεριφέρονται περί το 20% των Ελλήνων βουλευτών.
Πρόσφατο παράδειγμα ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, ο οποίος ξεκίνησε από την Πλεύση Ελευθερίας, έγινε για λίγο εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη για να καταλήξει στην πρόθυμη αγκαλιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Θεοδώρα Τζάκρη, μετά από μία μακρά διαδρομή που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά έγινε αντιπρόεδρος του Κασσελάκη στους Δημοκράτες, τώρα έχει προσεγγίσει, λένε πληροφορίες, να καταλήξει ξανά το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα ο Νικόλας Φαραντούρης, αφού εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως διαπραγματεύτηκε την συναρχηγία με την Μαρία Καρυστιανού. Πριν την κατάρρευση του κόμματος της Καρυστιανού, ήταν αρκετοί που αναζητούσαν δίαυλο.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Νίνα Κασσιμάτη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη στον ίδιο δρόμο προς το ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτοι που χάραξαν τον δρόμο αυτό ήταν ο Πέτρος Παππάς και η Ράνια Θρασκιά, αφού προηγουμένως φλέρταραν και εκείνοι με τον Κασσελάκη. Αλλά και η Μυρτώ Κοροβέση, η οποία επίσης εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στον Κασσελάκη και τώρα πήρε από καραμπόλα την έδρα του Καραμέρου για να παραμείνει ανεξάρτητη, με κατεύθυνση την Χαριλάου Τρικούπη. Η φιλόξενη αγκαλιά του Ανδρουλάκη τους χωρά όλους, εάν μάλιστα έτσι δημιουργεί πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα.
Βουλευτές μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΑΣ
Υπάρχει και η αντίστροφη ροή, αλλά προς το παρόν περιορίζεται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πηγαίνουν στην ΕΛΑΣ και όχι σε βουλευτές, αφού άλλωστε δεν τους δέχεται ο Τσίπρας. Εάν πάντως η τάση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις διατηρηθεί, θα υπάρξουν εκπλήξεις πριν τις εκλογές.
Συνολικά πάνω από 50 παίχτες, συγγνώμη βουλευτές, έχουν μείνει ελεύθεροι, αναζητώντας ομάδα, Κοινοβουλευτική, και κόμμα. Στην πλειονότητα τους βέβαια είναι εθνοπατέρες που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραιτήθηκαν. Κάποιοι στην αρχή γιατί δεν τους άρεσε ο Κασσελάκης και έφτιαξαν την Νέα Αριστερά. Κάποιοι στην συνέχεια γιατί δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχθηκε από το άγος του Κασσελάκη και έφτιαξαν μαζί του τους Δημοκράτες. Τώρα όλοι τους αναζητούν καινούργια στέγη. Οι περισσότεροι δίχως λόγο έφυγαν από τον τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά, με “οψιόν” να πάνε στο κόμμα του Τσίπρα.
Είναι καμία εικοσαριά, μεταξύ των οποίων οι Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Καραμέρος, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, Χάρης Μαμουλάκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Γαβρήλος, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Βασίλης Κόκκαλης, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρία Κοντοτόλη, Κώστας Μπάρκας. Νωρίτερα έγιναν οι αποχωρήσεις στη Νέα Αριστερά, που έτσι έμεινε δίχως Κοινοβουλευτική Ομάδα: Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Χουσείν Ζειμπέκ. Ορισμένοι άφησαν και τις έδρες τους (Αχτσιόγλου, Καραμέρος, Κόκκαλης) ακολουθώντας την παραίνεση του Τσίπρα. Κάποιοι έχουν κάνει ήδη παρασκηνιακές συμφωνίες. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν το κρύβουν. Άλλοι απλώς ελπίζουν.
Το περίεργο είναι ότι όταν παραιτήθηκαν με στόχο την ΕΛΑΣ δεν γνώριζαν σε ποιο κόμμα θα πάνε, ποιο θα είναι το πρόγραμμα, οι θέσεις, η πολιτική του, τα στελέχη του και τα όργανα, ούτε συμμετέχουν στην διαμόρφωσή τους. Αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον ότι οι πρόεδροι των δύο κομμάτων Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος παραιτήθηκαν με ελπίδα να τους πάρει ο Τσίπρας στην ΕΛΑΣ. Τον Χαρίτση τον οποίο φλερτάρει και ο Ανδρουλάκης, θα τον πάρει, αλλά όχι τον Φάμελλο.
Μεταγραφές και στην Δεξιά πολυκατοικία
Το φαινόμενο αυτή την εποχή έχει έξαρση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Υπήρχε μεν από παλιά, από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τις αμφίπλευρες διευρύνσεις του, ωστόσο τότε είχε ποιοτικά διαφορετική διάσταση, καθώς αφορούσε λίγες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.
Πήρε έκταση με τις μετακινήσεις των βουλευτών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι λίγοι μόνο από το ΠΑΣΟΚ που είδαν στον Κυριάκο τον συνεχιστή του Κώστα Σημίτη. Άλλοι πάλι είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο Γιάννης Ραγκούσης – που τώρα τους κάρφωσε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι σύμβουλοι του Τσίπρα.
Οι εύκολες μετακινήσεις βουλευτών δείχνουν την ομογενοποίηση του πολιτικού σκηνικού και την ρευστοποίηση του κομματικού συστήματος. Ή τουλάχιστον των βασικών του πυλώνων. Ειδικά μετά την εθνική ήττα των μνημονίων, τα σύνορα έχουν γίνει πορώδη καθώς ο δήθεν πραγματισμός, η αποτελεσματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η σχέση κόστους οφέλους, η διαχείριση και η επικοινωνία επικρατούν σε βάρος της πολιτικής, της ιδεολογίας και των καθαρών διαχωριστικών γραμμών.
Η πορεία των ακροδεξιών είναι επίσης χαρακτηριστική, τόσο για την δική τους ευκαμψία, όσο και των κομμάτων που τους υποδέχθηκαν. Οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης ξεκίνησαν από τον ΛΑΟΣ – καταγγέλλοντας την ΝΔ – πέρασαν στη ΝΔ και μετείχαν στην συγκυβέρνηση, με ό,τι είχε απομείνει από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι βασικά στελέχη του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη.
Από την άλλη, ο δήθεν φιλελεύθερος και εκσυγχρονιστής Μητσοτάκης που φέρνει το γάμο των ομοφυλοφίλων, δεν έχει κανένα πρόβλημα να βασίζεται σε ακροδεξιά στελέχη που κάνουν και επίδειξη των ακραίων απόψεών τους. Οι βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, ως συνέχεια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ψηφίζουν τα νομοσχέδια της ΝΔ και θα πήγαιναν ευχαρίστως στη ΝΔ.
Από το νέο τους κόμμα οι βουλευτές πάντως, παλαιότερες και νεότερες μεταγραφές κατ’ όνομα δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, μιλούσαν και θα μιλάνε για την ανάγκη να ξαναβρεί η πολιτική την αξιοπιστία της και θα εκφράζουν την απορία τους γιατί οι πολίτες τους σιχτιρίζουν όλους μαζί!





