Φωτιά σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη νοτιοδυτική Βουλγαρία

Φωτιά σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη νοτιοδυτική Βουλγαρία

Έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή όπου υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών σε ιδιωτικό εργοστάσιο όπλων στην περιοχή Τριάβνα, σύμφωνα με την δημόσια βουλγαρική Τηλεόραση.

«Πυροσβέστες και αστυνομικοί από την περιοχή Γκάμπροβο έχουν σταλεί στο σημείο. Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα ή τραυματισμούς. Η περιοχή έχει αποκλειστεί», δήλωσε ο δήμαρχος Ντέντσο Μίνεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά σε μια από τις αποθήκες στο χωριό Μπελίτσα προκλήθηκε από φορτηγό που έπιασε φωτιά κάτω από άγνωστες και διερευνουμενες συνθήκες. Ακούγονταν στη συνέχεια νέες εκρήξεις. Τεράστιες στήλες καπνού υψώνονται πάνω από την περιοχή. Ο δήμαρχος προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρά τους, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η εφημερίδα «24 Ώρες» ανέφερε ότι το εργοστάσιο της Μπελίτσα ανήκει στην εταιρεία όπλων EMCO, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Εμιλιάν Γκέμπρεφ.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας EMCO δήλωσε στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR) ότι το συμβάν οφείλεται σε καθαρό ατύχημα και όχι σε δολιοφθορά, καθώς ρωτήθηκε σχετικά, δεδομένου ότι οι σχέσει Βουλγαρίας και Ουκρανίας είναι σχετικά τεταμένες σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση Ράντεφ κρατά αποστάσεις.

Προ τριημέρου κατέπεσε ουκρανικό drone σε χωράφι στα βόρεια της χώρας κοντά σε αγωγό καυσίμων και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε εξηγήσεις από την πρέσβυ της Ουκρανίας στη Σόφια. Η πρέσβυς θα παρουσιαζόταν σήμερα στο ΥΠΕΞ. Δυτικά μέσα αναφέρουν ότι το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η σημερινή έκρηξη πουλούσε πυρομαχικά στην Ουκρανία, ίσως για να αποδώσουν τη φωτιά σε Ρώσους πράκτορες, καθώς τα ίδια μέσα αναφέρουν ότι εις βάρος του εργοστασιάρχη φέρεται να είχε γίνει απόπειρα δηλητηρίασης με νόβιτσοκ το 2015.

 

Σειρά ατυχημάτων

Στη χώρα είχε σημειωθεί και άλλο σοβαρό δυστύχημα σε εργοστάσιο πυρομαχικών στην πόλη Καζανλάκ, στο εργοστάσιο πυρομαχικών της βιομηχανίας Arsenal τον Οκτώβριο του 2022, με τρεις εργάτες νεκρούς. Σήμερα οι 300 εργαζόμενοι φέρονται να απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η σημερινή έκρηξη είναι η τρίτη σε εργοστάσιο της EMCO. Η πρώτη είχε σημειωθεί το 2022 στο Κάρνομπατ και η δεύτερη το 2023 -και οι δύο σε αποθήκες της ίδιας εγκατάστασης.

Το 2011 είχε σημειωθεί πάλι σε δικές του αποθήκες σειρά εκρήξεων, στο Λοβνιδολ. Ομως το πιο αιματηρό δυστύχημα συνέβη στο εργοστάσιο πυρομαχικών Midzhur, στο Γκόρνι Λομ τον Οκτώβριο του 2014, σκοτώνοντας 15 εργάτες  (δεκατρείς άνδρες και δύο γυναικες).

Επίσης στο Τσελοπέτσενε, τον Ιούλιο του 2008, σημειώθηκαν εκρήξεις ξέσπασαν σε στρατιωτική αποθήκη αποσυναρμολόγησης παλαιών πυρομαχικών, μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, Σόφια. Αν και δεν υπήρξαν θύματα, οι εκρήξεις ταρακούνησαν ολόκληρη την πόλη και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx