Κύπρος: Διαβήματα του προέδρου της Βουλής για τις τουρκικές προκλήσεις
06/05/2019Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Πρόεδρους των Κοινοβουλίων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι ο κ. Συλλούρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» στη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η κλιμάκωση της έντασης στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης, αποδεικνύει ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού, ενώ ταυτόχρονα περιπλέκει την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους ομολόγους του να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της, καθώς και συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και κυρίως για εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους μέλους της.
Η Τουρκία, κατέληξε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να σεβαστεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και επίσης να κατανοήσει ότι οι ενέργειές της δεν συνάδουν με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ούτε και με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.