Η γκάφα του Άλαν Ντάνκαν – Πρόδωσε το «μυστικό» του Φόρεϊν Οφις!
19/05/2019Τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση που έχει δημιουργήσει γύρω από την Κύπρο η Τουρκία εγείρει, ευλόγως, έντονες διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οδηγεί και σε ερωτήματα, που ακόμα μένουν χωρίς απάντηση. Ένα από αυτά είναι το πώς ακριβώς ο Δυτικός «διεθνής παράγων» τοποθετείται απέναντι στην περίπτωση της υπό τουρκική απειλή Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποδοκιμάζουν, βεβαίως, ως «επικίνδυνες»τις στρατιωτικές μεθόδους και τις πολεμικές απειλές που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να διεκδικήσει υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, δεν είναι καθόλου σαφές το πώς ορισμένοι ισχυροί της Δύσης αντιλαμβάνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση το διεθνές δίκαιο, το νομικό «κοινοτικό κεκτημένο» της ΕΕ και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Η Δύση, όντως δεν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος εξαιτίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο και αποδοκιμάζει τον μεγαλομανή νταή, Ερντογάν, που επιδεικνύει στους γείτονες του τα όπλα του και παραβιάζει βάναυσα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αλλά, αν κάποιες κυβερνήσεις θα ήθελαν -πράγμα κατανοητό- να βρεθούν κάποιοι δίαυλοι πολιτικής «συνεννόησης», στη βάση ισχυρών διεθνών κανόνων, μεταξύ της Τουρκίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ζητήματα των ΑΟΖ, το Λονδίνο της κυρίας Μέι προχώρησε στην «υπέρβαση».
Ο υπουργός της, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν δήλωσε, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία». Θεωρεί, δηλαδή, το Φόρεϊν Οφις, ότι η ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, ασκεί κυριαρχία μόνον εκεί που αυτή γίνεται αποδεκτή από… την Τουρκία! Διότι, βεβαίως, ο κ Άλαν Ντάνκαν γνωρίζει πολύ καλά, ότι η Τουρκία αυθαιρετεί και ότι μόνον η Άγκυρα στο διεθνές στερέωμα, «δεν αναγνωρίζει» την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τη διεθνώς ανύπαρκτη και εκτός ΟΗΕ, δυστυχισμένη «Τουρκική Δημοκρατία» στα κατεχόμενα εδάφη του κυπριακού Βορρά.
Λόγω ανοησίας
Ο κ.Ντάνκαν, αν ήταν στοιχειωδώς καλός πολιτικός ,θα έβρισκε έναν τρόπο ώστε να μην προδίδει σήμερα τόσο άτσαλα το «μυστικό» που όλοι γνωρίζουν στο Φόρεϊν Οφις απ’ το ξεκίνημα της διπλωματικής καριέρας τους: Ότι η βρετανική διπλωματία διέπεται από μια βαθύτατη αντιπάθεια προς τους Ελληνοκύπριους από τα χρόνια του αντιαποικιακού αγώνα τους, ενώ επιδεικνύει ένα είδος λαγνείας προς τις απόψεις της Τουρκίας.
Γνωρίζουν φυσικά πολύ καλά, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, πολιτικοί και κόμματα ποιες ήταν από το 1955 έως και προσφάτως οι «σκέψεις» των βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών για «λύσεις» του Κυπριακού, για το τι πρέπει να είναι «αμφισβητούμενο» στη Μεγαλόνησο. Δυστυχώς για τους πολιτικούς προϊσταμένους του, αλλά και για το Στέμμα, που κάνει σήμερα με το διάδοχο πρίγκιπα Κάρολο ό,τι το δυνατόν για καλές διεθνείς σχέσεις στο χώρο της Κοινοπολιτείας, ο ατάλαντος κ. Άλαν Ντάνκαν κατάφερε να εξοργίσει την κυβέρνηση και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λόγω ανοησίας, ίσως και λόγω μιας παιδαριώδους πολιτικής δολιότητας του εν λόγω υπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στο κάδρο της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ως «ισχυρής άποψης» δύναμη με τον χειρότερο τρόπο. Η βρετανικής ιδιοκτησίας στρατιωτική βάση στην Κύπρο είναι, βεβαίως, πάντα εκεί. Αλλά αν το Λονδίνο θέλει να διατηρήσει τις παλιές φιλίες του με πολιτικούς κύκλους της Λευκωσίας και να κρατήσει κοντά του κάποιους θαυμαστές του στην Αθήνα, μάλλον αστοχεί, ασκώντας διπλωματία Ντάνκαν.
Αν το Λονδίνο «ζηλεύει» σήμερα τους Γάλλους και τους Αμερικανούς, που «παίζουν» δυνατά στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έπρεπε να βρει κάτι πιο έξυπνο να κάνει απ’ το να επιδίδεται σε φτηνές «πονηριές» με στόχο τους «αντιπαθείς» Ελληνοκύπριους. Κατά τα άλλα, η συνέχεια θα δείξει, τι θα κοστίσει στον γερασμένο βρετανικό «Λέοντα», η νέα στρατιωτική εμπλοκή του στην Εγγύς Ανατολή σε ρόλο σερβιτόρου του Ντόναλντ Τραμπ.