Γερμανικές ανησυχίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Γερμανικές ανησυχίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ιστορία με την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς» τονίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ.

«Ποιος πολιτικός σε κράτος–μέλος της ΕΕ θα τολμούσε να ανακοινώσει μία διαδικασία συμφιλίωσης, αντιτιθέμενος προς σαφείς κοινωνικές αντιστάσεις, έχοντας προηγουμένως αυτή η διαδικασία αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση επί 28 χρόνια;» διερωτήθηκε ο Μίκαελ Ροθ.

Ο Γερμανός υφυπουργός, αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στα Βαλκάνια, προειδοποιεί ότι «οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα επίκαιρα μηνύματα συναγερμού και να αναπτύξουμε εντονότερη δραστηριότητα. Παρά την όλη κριτική που της ασκείται, η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο ειρήνης και σταθερότητας του κόσμου. Αλλά τα δικά μας προβλήματα, παρεμποδίζουν μερικές φορές την εστίαση μας στους μη άμεσους γείτονές μας. Αυτό είναι εξοργιστικό, διότι ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, βρισκόμασταν στο χείλος της αβύσσου».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Αλβανία, ο κ. Ροθ τονίζει ότι «Οι διαμαρτυρίες αποτελούν κάτι το αυτονόητο σε μία ζωντανή δημοκρατία. Αλλά η βία και το μίσος, το μποϋκοτάζ στις εκλογές, η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο είναι απολύτως απαράδεκτα φαινόμενα. Υποβάλλεται η υποψία ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πλέον κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Η Αλβανία έχει ήδη καλύψει ένα μεγάλο διάνυσμα στο δρόμο προς την ΕΕ. Με την πολιτική παρακώλυσης που ακολουθεί, η αντιπολίτευση διακυβεύει την θετική αποτίμηση αυτών των επιτυχιών».

Ο Γερμανός αξιωματούχος τονίζει ότι αν η ΕΕ «αφήσει κενό στα Δ. Βαλκάνια, τότε θα παρεισφρήσουν εκεί οι δυνάμεις, των οποίων τις αντιλήψεις περί κράτους δικαίου και δημοκρατίας δεν συμμεριζόμαστε: η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία».

«Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας. Δεν πρέπει να διατηρούμε κανενός είδους αμφιβολία για το γεγονός ότι το μέλλον των κοινωνιών στα Δ. Βαλκάνια είναι πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό. Δεν μπορούν να υπάρξουν νέες χαράξεις συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών περιοχών. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας” τονίζει ο Μίκαελ Ροθ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx