Αυστρία: Αγώνα παραμονής του στην εξουσία δίνει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
24/05/2019Ενώ η “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξακολουθεί να συνταράσσει την Αυστρία, ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, την ερχόμενη Δευτέρα, στην αυστριακή Βουλή.
Έπειτα από την πρόσκλησή του για συνάντηση χθες, με τους αρχηγούς των τεσσάρων άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκρατικό, Κόμμα των Ελευθέρων, νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ και “Λίστα Τώρα”), στην οποία εκείνα έστειλαν απλά και μόνον εκπροσώπους τους υποβαθμίζοντας τη σημασία της, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκάλεσε σήμερα στη Βιέννη τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.
Στόχος του σε αυτή τη συνάντηση ήταν να ζητήσει να προσπαθήσουν αυτοί από την πλευρά τους, να πείσουν τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να κρατήσουν θετική στάση απέναντί του, κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής την Δευτέρα, χάριν του “συμφέροντος της χώρας” και της διασφάλισης της σταθερότητας, όπως ο ίδιος διαμηνύει επανειλημμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων – όπως και ο Κικλ — από το συγκυβερνών έως την Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αρχόμενο Σεπτέμβριο.
Για την αποδοχή της πρότασης μομφής – που έχει καταθέσει το κόμμα “Λίστα Τώρα” — απαιτούνται οι ψήφοι των 92 από το σύνολο των 183 βουλευτών της αυστριακής Βουλής, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει ήδη από μία υπερψήφισή της από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (που διαθέτουν 51 έδρες) και των Ελευθέρων (επίσης 51).
Παρά τις σχετικές εκκλήσεις των προερχόμενων από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνητών των έξι από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, μία ανατροπή του Σεμπάστιαν Κουρτς μέσα από την πρόταση μομφής, δεν θεωρείται πλέον απίθανη, όπως έδειξε η τοποθέτηση του προερχόμενου από τους Σοσιαλδημοκράτες κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Ο κυβερνήτης, σε δηλώσεις του το απόγευμα τόνιζε με σαφήνεια πως “το όλο έχει φθάσει σε ένα στάδιο, που στο εσωτερικό του κόμματος δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε πίσω”, και παρόμοια στάση φαίνεται να κρατούν και οι άλλοι δύο Σοσιαλδημοκράτες κυβερνήτες, εκείνοι της Βιέννης και της Καρινθίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.
Στο εσωτερικό, τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Ελευθέρων, δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη στάση τους κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει διατυπώσει η “Λίστα Τώρα”, ή εάν θα υπάρξει από την πλευρά τους πρόταση με άλλη διατύπωση, ενώ απόψε τέθηκε και θέμα ως προς μία μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Το Κόμμα των Ελευθέρων επιδιώκει την ανατροπή του καγκελάριου προφανώς για εκδικητικούς λόγους απέναντί του, ενώ τα άλλα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθεροι και Λίστα Τώρα) την επιδιώκουν σε σχέση με τις “μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Ελευθέρους”, με το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ να είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής.
Στις δηλώσεις του, ο κυβερνήτης του Μπούργκενλαντ χαρακτήρισε ως “ανέκδοτο” και “μικροκομματικό συλλογισμό” την αιτίαση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε εξαρτήσει την συνέχιση του συνασπισμού του με τους Ελευθέρους από την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κιλ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα αυτό.
“Το εάν ο Κικλ θα παρέμενε για ακόμη τρεις μήνες υπουργός Εσωτερικών ή όχι, θα ήταν τελείως αδιάφορο, καθώς το Λαϊκό Κόμμα ενέκρινε τα προηγούμενα ενάμιση χρόνια, όλα όσα έκανε ο Κικλ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Επισήμανε ταυτόχρονα, πως ήταν ο ίδιος ο καγκελάριος Κουρτς ο οποίος πρότεινε το (απάνθρωπο) “αυστραλιανό μοντέλο” για το προσφυγικό, από το οποίο, όπως είπε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απέχει πολύ και αυτός ο ίδιος ο Κικλ (σ.σ. ο οποίος θεωρείται ο πλέον σκληροπυρηνικός μεταξύ των ηγετικών στελεχών των Ελευθέρων).