“Η Ρωσία “πιθανόν” παραβίασε τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών”
30/05/2019Η Ρωσία «πιθανόν» παραβίασε τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, υποστήριξε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέο μέτωπο ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι η Ρωσία πιθανόν δεν τηρεί το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ, διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το ινστιτούτο μελετών Hudson Institute.
«Η ανάλυσή μας για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων μας οδηγεί να θεωρούμε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ως προς τις δοκιμές της επέτρεψαν να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα», πρόσθεσε ο υποστράτηγος Άσλεϊ, διαβεβαιώνοντας ότι από τη δική της πλευρά, η Ουάσινγκτον τηρεί απαρέγκλιτα τη Συνθήκη. Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι προσάπτει ακριβώς στο Μόσχα, ο αξιωματικός φάνηκε πάντως να υπαναχωρεί από αυτή την κατηγορία.
«Θα έλεγα ότι είχαν τη δυνατότητα να τις κάνουν», είπε αναφερόμενος σε πυρηνικές δοκιμές που θα παραβίαζαν το μορατόριο. Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1996 και απαγορεύει κάθε δοκιμή πυρηνικού όπλου σε όλο τον κόσμο.
Στο παρελθόν, η Ουάσινγκτον είχε αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία τηρεί τη Συνθήκη αυτή. Η Μόσχα έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη, ενώ η Ουάσινγκτον την έχει απλά υπογράψει, αφού η επικύρωσή της εμποδίστηκε στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από άλλη μια συνθήκη-κλειδί, αυτή για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβίαζε.
Οι δύο χώρες εξάλλου άρχισαν προκαταρκτικές συνομιλίες για την παράταση της διμερούς Νέας Συμφωνίας για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, χάρη στην οποία το αμερικανικό και το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο παραμένουν αρκετά κάτω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, αλλά η ισχύς της εκπνέει το 2021. Η Ουάσινγκτον θέλει να ενταχθεί στη νέα συμφωνία και η Κίνα, κάτι όμως που το Πεκίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά.