Με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές ο β’ γύρος για την Αυτοδιοίκηση
02/06/2019Αν και οι πολιτικές εντυπώσεις κρίθηκαν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή έκβαση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί ωστόσο, όπως και τα επιτελεία των κομμάτων, έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στις εθνικές εκλογής της 7ης Ιουλίου.
Στην κυβέρνηση επιδιώκουν εναγωνίως να δουν απόψε στον χάρτη της Ελλάδας και ένα διαφορετικό χρώμα πέρα από το μπλε της ΝΔ, ακόμη και αν αυτό είναι του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος έχει καλλιεργήσει από τις προηγούμενες εκλογές το προφίλ του ανεξάρτητου. Κατά τα άλλα όμως, πέραν της περιφέρειας Κρήτης που κέρδισαν, σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Σταύρου Αρναουτάκη, οι αξιώσεις τους είναι περιορισμένες.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ, με το 36,96% του πρώτου γύρου απειλεί το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Απόστολο Κατσιφάρα (32,93%), τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο είναι επίσης, το πώς θα επηρεαστεί η συγκεκριμμένη υποψηφιότητα, αλλά και άλλες, από την σύγκρουσης κορυφής Γεννηματά-Βενιζέλου και την αναταραχή που αυτή προκάλεσε στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ.
Ανοιχτοί λογαριασμοί
Δύσκολα είναι τα πράγματα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Περιφέρεια Ιονίου, όπου ο υποψήφιός του, ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε στον πρώτο γύρο το 22,16% των ψήφων, έναντι του 29,50% που απέσπασε η υποστηριζόμενη από την ΝΔ Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Ξεχωριστή είναι βεβαίως η σημασία της νίκης στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αναμετρούνται ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης (ΝΔ), ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε 37,63% και η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία πήρε το ισχνό 19,71% των ψήφων, πληρώνοντας, πέρα από τις καταστροφές στην Μάνδρα και το Μάτι, και την γενικότερη αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.
Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν βεβαίως σε αρκετούς δήμους, όμως στις υπόλοιπες περιφέρειες το παιχνίδι έχει εξελιχθεί σε εσωτερική υπόθεση της ΝΔ, καθώς η αναμέτρηση είναι ανάμεσα σε επίσημους υποψηφίους και προερχόμενους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κοστούμι της πόλωσης
Την ίδια ώρα, και ενώ οι κραδασμοί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνεχίζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σε άλλα κόμματα, το βλέμμα των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένο στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν «προοδευτικούς υποψήφιους απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης».
Πρόβαρε έτσι για άλλη μία φορά το κοστούμι της πόλωσης, αλλά και των διαχωριστικών γραμμών στις πολιτικές της κυβέρνησής του και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραλλήλως υπερασπίστηκε τις επί το δημοκρατικότερο θεσμικές αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση (απλή αναλογική) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες «θα πράξουν αυτό που θα είναι το καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες».
Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί πολιτικά το πολύ θετικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έτσι, συντηρώντας την εικόνα του «κυρίαρχου του παιχνιδιού» περιορίστηκε σε μια έκκληση προς τους πολίτες για συμμετοχή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου στήνεται σήμερα μόνον μία κάλπη για τον δήμο ή την περιφέρεια.
Με τις φουρτούνες που ξέσπασαν στο ΚΙΝΑΛ, μετά την απόφασή της να θέσει επικεφαλής του Επικρατείας τον Καμίνη και την σύγκρουσή της με τον Βενιζέλο, εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα η Φώφη Γεννημάτα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι «στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του».
Παραλλήλως υπερασπίστηκε της επιλογής της για τον Καμίνη και, παρά την «λύπη» της για την αποχώρηση Βενιζέλου, άφησε αιχμές εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Οι απόντες από αυτήν τη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει στην συνέχεια ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε με σταυρό.