Γερμανία: Τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα λόγω του SPD

Μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και πολιτική λύση στόχος της Διάσκεψης στο Βερολίνο, Νεφέλη Λυγερού

Η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς και τη μακρά κυριαρχία της Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνει ο ιστότοπος Politico.eu και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για το μέλλον.

1. Επιστροφή στο προηγούμενο status quo

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του (κατά προτίμηση το ίδιο πρόσωπο), ο μεγάλος συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί (σχεδόν) σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό.

Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές. Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

2. Συνασπισμός Τζαμάικα

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα. To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ’ έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα. Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

4. Να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Το Politico συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx