Που θα τρυπήσει το ‘Γιαβούζ’ – Κλιμακώνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ
07/06/2019Η νέα κίνηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνίσταται στην αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου ‘Γιαβούζ’ στις αρχές Ιουλίου. Αυτό το ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και επιβεβαιώνεται και από διάφορες άλλες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ενέργειες. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι τα έχουν εξαγγείλει προ πολλού ενημερώνοντας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός έχουν ενδιαφέρον σε σχέση με δυο σημεία, που αξιολογούνται άκρως σημαντικά για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας. Πρώτον, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η γεώτρηση του ‘Πορθητή’ στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται στο Finike 1, όπως έχει προγραμματιστεί. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως γεώτρηση δεν έχει αρχίσει. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν προχωρήσει τούτο δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι η πρώτη φορά που το αναφέρει, πάντως, Τούρκος αξιωματούχος δημόσια. Ό,τι δηλαδή έχει ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.
Δεύτερον, είπε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το ‘Γιαβούζ’, θα σταλεί στην περιοχή και θα προετοιμαστεί για τη νέα γεώτρηση. Ανέφερε ακόμη πως το ‘Γιαβούζ’ θα τρυπήσει εκεί που θα του υποδείξει το ψευδοκράτος! Τούτο μπορεί να σημαίνει νοτίως της Κύπρου ή ακόμη και βορείως. Η τοποθεσία που επιλέγηκε για τον ‘Πορθητή’ δεν αφορά το ψευδοκράτος αλλά την κατοχική Τουρκία.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την επιστολή, το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει ‘συμφωνία’, να υλοποιήσει την απόφαση του.
Ο τουρκικός χάρτης
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9 καθώς και μέρος του 13 και 12 (όχι την Αφροδίτη). Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.
Παράλληλα, η επιστολή επανέφερε στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δυο πλευρές στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατατέθηκαν δυο πανομοιότυπες προτάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Κοντολογίς, διαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση. Ή, καλύτερα, ή λυθεί ή όχι το Κυπριακό, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το θέμα του φυσικού αερίου να συζητηθεί και να τύχει από κοινού διαχείρισης.