Η Κίνα πουλά τεχνολογία πυραύλων στην Σαουδική Αραβία!
06/06/2019Η Ουάσινγκτον έχει πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Σαουδική Αραβία έχει ουσιαστικά επιταχύνει τις εξελίξεις στο βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα με την βοήθεια της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις τριών πηγών που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το CNN.
Η εξέλιξη αυτή, με την εμπλοκή της Κίνας απειλεί τις αμερικανικές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της εξάπλωσης των (επιθετικών) πυραυλικών οπλοστασίων βαλλιστικού τύπου, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αποκάλυψε αρχικά τις απόρρητες πληροφορίες που είχε σε ηγετικά μέλη του Κογκρέσου, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών που εντόπισαν τις πληροφορίες εκτός των καναλιών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι Δημοκρατικοί διαπίστωσαν επίσης, ότι έχουν μετά από πρόθεση -της κυβέρνησης Τραμπ- αποκλειστεί από μια σειρά ενημερώσεων στις οποίες έπρεπε να είχαν λάβει μέρος. Οι απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει τόσο τις πυραυλικές εγκαταστάσεις της, όσο και την τεχνολογία της, μετά από πρόσφατες αγορές που έκανε από την Κίνα.
Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ μελών του αμερικανικού Κογκρέσου για το ενδεχόμενο έναρξης μιας κούρσας πυραυλικών εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα προς την κατεύθυνση μιας σιωπηρής ανοχής από την κυβέρνηση Τραμπ ενόψει της άσκησης αποτελεσματικής αποτροπής κατά του Ιράν, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες προκαλούν ερωτηματικά για την δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ στην προσπάθεια μη εξάπλωσης επικίνδυνων οπλοστασίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον βαθμό στον οποίο ενημερώνεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για σημαντικές εξελίξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με σημείο αναφοράς την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η αποκάλυψη για τις παραπάνω πληροφορίες γίνεται γνωστή σε μία περίοδο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου και σημείο πολιτικής τριβής, την Σαουδική Αραβία.
Παρά την άσκηση δικομματικής κριτικής (από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) στην Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και για τον σκοτεινό ρόλο που είχε το Ριάντ στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Λευκός Οίκος επεδίωξε την σύσφιξη των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την πώληση όπλων και πυρομαχικών, οικονομικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αντίδραση του Κογκρέσου.
Παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας (αναφορικά με την πρόοδο στο πυραυλικό πρόγραμμά της) δεν περιγράφεται συμπερασματικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η εξέλιξη αυτή, μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα σημαντικό γεγονός προς την επιδίωξη του Ριάντ, για την απόκτηση μιας πυρηνικής κεφαλής.
Από την πλευρά του, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει ξεκαθαρίσει ότι το βασίλειο θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ακολουθώντας το Ιράν. Η δήλωση αυτή έγινε στην διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή “60 Minutes” το 2018. “Χωρίς αμφιβολία, εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα θα ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατό,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών, της έχει απαγορευτεί η αγορά βαλλιστικών πυραύλων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ανεπίσημο πλαίσιο συμφωνίας (1987 Missile Technology Control Regime) που έχει ως στόχο την απαγόρευση της πώλησης πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής (WMD).
Από την μεριά της η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι πρέπει να αντισταθμίσει τις πυραυλικές (επιθετικές) δυνατότητες που έχει το Ιράν, ζητώντας προς την κατεύθυνση αυτή, την βοήθεια άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών και η Κίνα.
Το Πεκίνο δεν έχει υπογράψει το παραπάνω ανεπίσημο πλαίσιο συμφωνίας. Το Ριάντ από την πλευρά του είναι γνωστό ότι έχει αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους από την Κϊνα, πριν από αρκετές δεκαετίες, ενώ δημοσιεύσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι οι περισσότερες αγορές έγιναν γύρω στο 2007. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αξιολογηθεί για την ικανότητά της να κατασκευάσει τους δικούς της πυραύλους ή ακόμη και να αναπτύξει επιχειρησιακά, τους πυραύλους που διαθέτει.
Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς την κατεύθυνση εξασφάλισης της αεροπορικής υπεροχής της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως μέσω της πώλησης αμερικανικών μαχητικών με ουσιαστικές δυνατότητες κρούσης, ώστε να εκπέμπεται ένα ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής προς την Τεχεράνη.
“Η Σαουδική Αραβία δεν χρειάζεται να μπει σε έναν ανταγωνισμό με το Ιράν για την παραγωγή ή την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, καθώς διαθέτει ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα συμβατικού πολεμικού οπλοστασίου,” δήλωσε ο Μπέναμ Ταλεμπλού από την δεξαμενή σκέψης (The Foundation for Defense of Democracies) με έδρα την Ουάσινγκτον.