«Δέκα μικροί νέγροι» για την διαδοχή της Μέι

«Δέκα μικροί νέγροι» για την διαδοχή της Μέι

Η υπόθεση Brexit ήταν εξαρχής ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το τελευταίο διάστημα όμως, μετά τις απανωτές απορρίψεις της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων και την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, πήρε όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασσικού βρετανικού θρίλερ.

Οι διαδικασίες για την διαδοχή της Μέι μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία και οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα κληθούν την Πέμπτη να κάνουν μια πρώτη επιλογή ανάμεσα στους δέκα υποψήφιους που παραμένουν στην κούρσα. Θα ακολουθήσουν όμως και άλλες ψηφοφορίες, καθώς η διαδικασία είναι πολύπλοκη και το μόνο που υπόσχεται είναι ανατροπές και εκπλήξεις.

Οι δέκα μνηστήρες του «θρόνου» της Μέι δεν προσομοιάζουν μόνον στον αριθμό με τους «Δέκα μικρούς νέγρους» της Αγκάθα Κρίστι. Έχουν και άλλες ομοιότητες και ίσως να διαφέρουν μόνο στο ό,τι γνωρίζονται, σε αντίθεση με τους ήρωες του κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος που ήταν άγνωστοι μεταξύ τους.

Άλλος για το «νησί του Νέγρου»

Οι δέκα υποψήφιοι δεν θα συναντηθούν βεβαίως στις «γραφικές ακτές του Ντέβον» για να μεταφερθούν στο «νησί του Νέγρου», αλλά στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος. Και θα πρέπει να πείσουν τους βουλευτές, ότι μπορούν να επιδιώξουν και να πετύχουν ένα πιο καθαρό διαζύγιο από την ΕΕ. Καθαρότερο τουλάχιστον, από αυτό που πέτυχε η Τερέζα Μέι.

Την διαδικασία για την διαδοχή  επιβλέπει η εσωτερική ομάδα για τα οργανωτικά ζητήματα του κόμματος, η οποία είναι γνωστή και ως  Επιτροπή 1922. Αυτή η Επιτροπή όρισε ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να στηρίζεται από τουλάχιστον οκτώ βουλευτές, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι υποψήφιοι από δεκατρείς σε δέκα.

Στην κούρσα της διαδοχής παραμένουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά και την ανοιχτή στήριξη του Τραμπ είναι το φαβορί των εταιριών στοιχημάτων. Δεύτερος στην κούρσα είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ακολουθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον, αν και είπε ότι, σε αντίθεση με τον Τζόνσον, δεν τον γνωρίζει.

Αξιώσεις φαίνεται να έχει και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Αντιθέτως οι υποψηφιότητες του υπουργού  Υγείας Ματ Χάνκοκ, του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, του  υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, της τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι, της πρώην υπουργού αρμόδιας για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ και του βουλευτή Μαρκ Χάρπερ είναι μάλλον για να γεμίζει το «κουπόνι του στοιχήματος». Οι «νησιώτες», ωστόσο, φημίζονται για τις ανατροπές στο ποδόσφαιρο (τελευταία και στην πολιτική) και κανείς για την ώρα δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε.

Τα μικρά «αραπάκια»

Αν και η Μέι παραιτήθηκε, εξαιτίας της απόρριψης της συμφωνίας της για το «διαζύγιο» από την ΕΕ, κανένας από τους επίδοξους διαδόχους της δεν έχει εξηγήσει, μέχρι σήμερα, πως αυτός θα τα καταφέρει εκεί που εκείνη απέτυχε. Αντιθέτως, όλοι έχουν τοποθετηθεί απέναντι στο φαβορί Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας κυρίως ότι το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται έναν «σοβαρό» ηγέτη.

Κατά τα άλλα οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, στις δηλώσεις τους, αναφέρονται σε ζητήματα γενικής πολιτικής, σαν να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φέρουν μια «καλύτερη» συμφωνία. Σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το Brexit, περιορίζονται σε ευχολόγια να καταφέρουν να πείσουν την ΕΕ, να δεχθεί συμβιβασμούς στο backstop (καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων). Αυτό βέβαια οι Βρυξέλλες το έχουν ξεκόψει εξαρχής και μόλις πριν λίγες ημέρες ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μπαρνιέ επανέλαβε ότι, με ή χωρίς την Μέι, το πρόβλημα στα ιρλανδικά σύνορα παραμένει το ίδιο.

Όλα τα παραπάνω όμως, κάνουν τους δέκα υποψήφιους πρωθυπουργούς να μοιάζουν περισσότερο με τους «δέκα μικρούς νέγρους», οι οποίοι είχαν όλοι «ένα μελανό σημείο» στο παρελθόν τους. Και επειδή μάλλον οι υποψήφιοι «έχουν τη μύγα», ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να αποκαλύπτουν τα νεανικά ατοπήματά τους. Κάπως έτσι, οι έξι από τους δέκα, ανάμεσά τους ο Τζόνσον, παραδέχθηκαν ότι δοκίμασαν κάνναβη και κοκαΐνη, κάνοντας την Τερέζα Μέι να μοιάζει «αθώο κοριτσόπουλο», αφού η μόνη αταξία της ήταν ότι «έτρεξε σε ένα χωράφι με σιτάρια».

Οι δέκα δεν μίλησαν, ωστόσο, για τον φόνο, που τηρουμένων των αναλογιών δεν είναι κάτι άλλο από τον εξαναγκασμό της Μέι σε παραίτηση. Και το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξει η ίδια. Θα δεχθεί ψυχρά και με στωικότητα την αποκαθήλωσή της ή θα αναλάβει να παίξει τον ρόλο του μυστηριώδη αμφιτρύωνα του «νησιού του Νέγρου». Αν επιλέξει το δεύτερο θα φανεί στις ψηφοφορίες. Από τα πρόσωπα που θα βγαίνουν σταδιακά από το κάδρο, ενώ όσοι παραμένουν θα κοιτούν με αγωνία τα «μικρά αραπάκια» να εξαφανίζονται, το ένα μετά το άλλο, από το τραπέζι του σαλονιού. Έτσι γινόταν άλλωστε και στο κλασσικό έργο της Αγκάθα Κρίστι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx