Σοβαρό πυραυλικό πλήγμα των Χούτι κατά Σαουδικής Αραβίας
20/06/2019Οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην πόλη Ας Σουκάικ, στην επαρχία Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, με πύραυλο Κρουζ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχεται από το κίνημά τους. Δεν έχει υπάρξει ως τώρα επιβεβαίωση ή διάψευση από τις αρχές του σουνιτικού βασιλείου, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, εναντίον των Χούτι.
Οι σιίτες αντάρτες, που εξεδίωξαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας από την πρωτεύουσα Σανάα στα τέλη του 2014, κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πόλεων της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η Αραβική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όργανο του Αραβικού Συνδέσμου, αποφάσισε να «ζητήσει από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσουν άμεσα αυστηρή στάση και να εντάξουν τους πραξικοπηματίες της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Χούτι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Η απόφαση αυτή, που δεν είναι νομικά δεσμευτική, εκδόθηκε από τη συνέλευση που αποτελείται από αντιπροσώπους κοινοβουλίων αραβικών κρατών και κατηγορεί τους Χούθι ότι «στοχοθετούν συστηματικά πολιτικές υποδομές ζωτικής σημασίας στη Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Τη 12η Ιουνίου, 26 άμαχοι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος Κρουζ έπληξε το αεροδρόμιο της Άμπχα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του σουνιτικού βασιλείου. Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, που η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου», προτρέποντας τους αντάρτες να σταματήσουν αμέσως να πλήττουν πολιτικές υποδομές στη Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αφού προσάπτει στις αρχές του Ιράν ότι υποστηρίζουν υλικά τους Χούτι. Η Ισλαμική Δημοκρατία λέει ότι η υποστήριξή τους στους αντάρτες είναι αποκλειστικά πολιτική. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής. Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, ενώ 24,1 εκατ. πολίτες, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.