Διάλογο με την κυβέρνηση ζητούν οι αντάρτες του ELN στην Κολομβία
05/07/2019Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη Λατινική Αμερική, γνωστοποίησε ότι έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Βατικανό και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγγραφο με το οποίο απευθύνει έκκληση να ξαναρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση στην Μπογοτά.
«Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε πολιτική λύση στη σύρραξη», υπογραμμίζει η οργάνωση στο έγγραφο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διεξήχθη ο πιο πρόσφατος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Από «12 ως 15» μέλη της αντιπροσωπείας του ELN παραμένουν από τον Μάιο του 2018 στην Κούβα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τις συνομιλίες, που είχαν αρχίσει επισήμως το 2017 στον Ισημερινό όταν ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016 με τις τότε Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), της ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στη χώρα των Άνδεων, ήταν ακόμη πρόεδρος της Κολομβίας.
Όμως η αντικατάσταση του τον Αύγουστο του 2018 από τον Ιβάν Ντούκε στην προεδρία σήμανε το απότομο πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ενταφιάστηκε, πιθανόν οριστικά, τον Ιανουάριο, όταν ο ELN ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον μιας σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Το έγγραφο που έστειλε ο ELN σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και στην κυβέρνηση της Ελβετίας, που το διένειμε στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας, ανακεφαλαιώνει τις διάφορες επιμέρους συμφωνίες που διαπραγματεύθηκαν οι αντάρτες και η προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας.
Σκοπός είναι «στο μέλλον να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό που είχε ήδη οικοδομηθεί», καθώς αυτές «οι συμφωνίες και η πρόοδος που έγιναν στις συνομιλίες να μη χαθούν και να μη χρειαστεί να ξαναρχίσουμε από το μηδέν», εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Μαρία Κονσουέλο Τάπιας, στέλεχος της αντιπροσωπείας.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτό που θέλουμε είναι να αφήσουμε αυτόν τον πόλεμο πίσω μας», συμπλήρωσε ο Αουρελιάνο Καρμπονέλ, άλλο μέλος της αποστολής των ανταρτών. «Πρέπει να εργαστούμε και να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι και πρέπει να συμφωνήσουμε στην κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός».
Μετά την επίθεση του Ιανουαρίου, ο δεξιός πρόεδρος Ντούκε απαίτησε η Κούβα να παραδώσει στις αρχές της χώρας του τα μέλη της αντιπροσωπείας του ELN στο έδαφός της. Η Αβάνα αρνήθηκε, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν τη φυλάκισή τους, ενώ το πρωτόκολλο προέβλεπε ότι θα επέστρεφαν στις βάσεις τους στην Κολομβία. «Η Κούβα δεν φιλοξενεί τρομοκράτες, η Κούβα φιλοξενεί μια αντιπροσωπεία» που παίρνει μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επέμεινε ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN.