Τι θα ακολουθήσει όταν ο Ερντογάν παραλάβει τους S-400
06/07/2019Τα δεδομένα, όπως τα έχει εντοπίσει η αμερικανική διπλωματία, δεν έχουν αλλάξει, δήλωσε στην ιστοσελίδα Hellas Journal, διπλωματική πηγή της Ουάσιγκτον που έχει γνώση του παρασκηνίου μεταξύ των Αμερικανών και της Άγκυρας για να διευθετηθεί η στρατηγική διαφορά της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά και μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όπως τόνισε στην ιστοσελίδα μας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
“Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα”, τόνισε χαρακτηριστικά. Με βάση τη δήλωση αυτή, εάν η Τουρκία προχωρήσει, όπως έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι της, με πρώτο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν: Θα ακυρωθεί η παραγγελία των μαχητικών F-35. Μάλιστα τονίστηκε ότι η Τουρκία, που απειλεί να σύρει την Αμερική στα διεθνή δικαστήρια, «δεν έχει υπόθεση».
Τα αεροσκάφη είναι αμερικανικά και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον τελευταίο λόγο. Θα εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Ήδη το Πεντάγωνο έχει βρει τις εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές, οι οποίες κατασκευάζουν μέρη του μαχητικού αεροπλάνου. Επίσης: Εάν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μαικ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ επιβεβαιώσουν την παραλαβή των S-400, όπως απαιτούν τα σχετικά νομοσχέδια, τίθεται αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο όπως περιγράφεται στην επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Στις 31 Ιουλίου όλα τελειώνουν και οι Τούρκοι πιλότοι, που εκπαιδεύονται στην Αριζόνα και στη Φλόριδα, πρέπει να αναχωρήσουν από την Αμερική, καθώς ακυρώνονται οι βίζες τους. Σημειώνουμε ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει και οι Τούρκοι πιλότοι παραμένουν εκτός των αμερικανικών βάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, το χρονοδιάγραμμα της 31ης Ιουλίου θα μπορούσε να αλλάξει και όσα αναφέρει η επιστολή του κ. Σάναχαν να υλοποιηθούν πάραυτα και χωρίς καθυστέρηση. Σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων, παραμένει σε ισχύ η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Hellas Journal.
Ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)». Την ίδια δήλωση έκανε χθες στην εφημερίδα Washington Post το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΕΔΩ). Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είναι υπέρ των κυρώσεων.