Ο χάρτης των μικρών του πολιτικού συστήματος – Τα πως και τα γιατί

Ο χάρτης των μικρών του πολιτικού συστήματος - Τα πως και τα γιατί, Νεφέλη Λυγερού

Παράλληλα με τη μάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν χώρα οι αγώνες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των μικρών του πολιτικού συστήματος. Πρόβλημα επιβίωσης δεν είχε ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΚΚΕ, αλλά τα δύο αυτά κόμματα πάλεψαν για την τρίτη θέση, την οποία εξασφάλισε διαφορά το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Όπως αναμενόταν, η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ έμειναν πολύ πίσω από το όριο του 3%. Για μερικές χιλιάδες ψήφους έμεινε εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή, ενώ αντίθετα και το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση θα είναι οι δύο νέοι παίκτες στη νέα Βουλή.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να μη μείωσε τη μεγάλη εκλογική διαφορά που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά όσον αφορά το εκλογικό ποσοστό και ο στόχος για να είναι τρίτο κόμμα επετεύχθη. Το γεγονός αυτό θωρακίζει την αρχηγική θέση της Φώφης Γεννηματά, ειδικά μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου της να έρθει σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις παραμονές των εκλογών.

Το ΚΚΕ, άλλωστε, έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια πολλών αριστερόστροφων ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Κουτσούμπα, λοιπόν, κινήθηκε στα ίδια μάλλον μίζερα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει μία “μπετοναρισμένη” εκλογική βάση, η οποία ελάχιστα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της πολιτικής σκηνής.

Η Χρυσή Αυγή τελικά έμεινε εκτός Βουλής. Η μεγάλη πτώση της στις ευρωεκλογές έδειξε ότι είχε εισέλθει σε πτωτική τροχιά, αλλά ο κοινοβουλευτικός αποκλεισμός της ήταν μάλλον έκπληξη, δεδομένου ότι το ποσοστό της στις ευρωεκλογές απείχε πολύ από το όριο του 3%. Οι εθνικές κάλπες έδειξαν, όμως, ότι οι διαρροές και προς τη ΝΔ και προς την Ελληνική Λύση ήταν μεγάλες και κυρίως διογκούμενες.

Όπως αποδείχτηκε, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου λειτούργησε σαν εναλλακτική υποδοχή για εκείνους τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έλκονται από μία εθνικιστική ρητορική, αλλά είχαν πρόβλημα με τα νεοναζιστικά και βίαια χαρακτηριστικά του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου. Έτσι, η μετακίνηση εθνικιστών και ακροδεξιών ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση της άνοιξε την πόρτα της νέας Βουλής στο νεόδμητο κόμμα του τηλεοπτικού πωλητή.

Ημέρα νίκης ήταν η χθεσινή και για τον Γιάνη Βαρουφάκη και όλους όσους τον ακολούθησαν στο πολιτικό εγχείρημά του. Όπως είχε διαφανεί και στις ευρωεκλογές το κόμμα του είχε ένα μικρό μεν, αλλά ικανό για την είσοδο στη Βουλή πολιτικό-εκλογικό ρεύμα ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Έτσι το ΜΕΡΑ25 πήρε το χρυσό εισιτήριο και από τα έδρανα της νέας Βουλής ο “Γιάνης με το ένα ν” θα έχει τη δυνατότητα να δώσει τις πολιτικές παραστάσεις του.

Η επιτυχία του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν είναι παράδοξη. Αν και ο ρόλος του το 2015 έχει δαιμονοποιηθεί, ή ίσως ακριβώς λόγω αυτού, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει γίνει εξ αντιδιαστολής σημείο αναφοράς για την αντιμνημονιακή Αριστερά. Η εκλογική ισοπέδωση της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και η εκλογική συρρίκνωση της Πλεύσης Ελευθερίας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αποτέλεσμα ότι το ΜΕΡΑ25 λειτούργησε ως πόλος συσπείρωσης αυτού του εκλογικού ακροατηρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx