Που στην Τουρκία θα εγκατασταθούν οι S-400 – Εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων η Άγκυρα

Που στην Τουρκία θα εγκατασταθούν οι S-400 - Εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων η Άγκυρα, Metin Gurcan

Γράφει ο Metin Gurcan* – 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των G 20 στην Ιαπωνία ήταν και η τελευταία ευκαιρία Τουρκίας και ΗΠΑ για να αποφύγουν μια κρίση σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Αυτή η ευκαιρία όμως χάθηκε. Στη συνάντηση έγινε σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι λέει η αμερικανική πλευρά, η Τουρκία θα πάρει τα ρωσικά συστήματα. Η πρώτη αποστολή των πυροβολαρχιών S-400 θα φθάσει στην Τουρκία μέχρι το τέλος Ιουλίου [αν δεν έχουν ήδη φτάσει] και η Τουρκία προετοιμάζεται τώρα για τον αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές στον ιστότοπο Al-Monitor.

 Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, η επιβεβαίωση προέκυψε από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ibrahim Kalin στις 4 Ιουλίου: «Τα S-400 θα παραδοθούν πολύ σύντομα και θα χρησιμοποιηθούν», ανέφερε. Σύμφωνα με πηγές, η πρώτη αποστολή θα αποτελείται από εννέα αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων (TEL), ένα ραντάρ επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, συστήματα ραντάρ για την απόκτηση και εμπλοκή στόχων (πυρανίχνευση), μια μονάδα διοίκησης και ένα πρόσθετο σύστημα ραντάρ πυρασφάλειας. Αυτά θα είναι τα πρώτα στοιχεία  των δύο πυροβολαρχιών που θα παραδοθούν στην Τουρκία.

Μια ομάδα Ρώσων τεχνικών βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα για να παραλάβει τους πυραύλους, στην προγραμματισμένη θέση εγκατάστασής τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που διέρρευσαν στα τουρκικά ΜΜΕ, ένας συνταγματάρχης της αεροπορίας έχει ήδη διοριστεί διοικητής της πυροβολαρχίας και έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά του στην Άγκυρα. Αυτός ο διορισμός επιβεβαιώνει περαιτέρω τις αναφορές σχετικά με την τοποθεσία εγκατάστασης των S-400.

Στην Άγκυρα, η η πυροβολαρχία θα αναπτυχθεί στη στρατιωτική βάση Akinci (πλέον ονομάζεται Murted) στην πόλη Kahramankazan στην επαρχία της Άγκυρας, όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή στο Al-Monitor. Η βάση είναι κατάλληλη για την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών που θα κάνουν τις παραδόσεις.

Ωστόσο, η πηγή ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα βιαστεί για να εγκαταστήσει τα S-400 και να τα καταστήσει λειτουργικά. “Αναμένουμε ότι τα S-400 θα τεθούν σε λειτουργία φέτος“, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντιμίρ, πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με την Ουάσινγκτον πάνω στο θέμα.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε είναι ποιος θα διοικεί τα S-400; Ο τουρκικός στρατός και η πολεμική αεροπορία ή μια ξεχωριστή αυτόνομη διοίκηση; Μερικοί κύκλοι στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η MIT και όχι το στρατός, θα πρέπει να ελέγχει τα S-400. Αναφέρουν την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και λένε ότι είναι πιο ασφαλές να ποντάρουν στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ωστόσο, αρχικά σχέδια δείχνουν ότι τα S-400 θα βρίσκονται κάτω από την παραδοσιακή δομή διοίκησης του τουρκικού στρατού. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία και τα σχέδιά της για την ανάπτυξη τους στην Άγκυρα οδήγησαν σε εικασίες σχετικά με το εάν ο Ερντογάν αγόρασε τον εξοπλισμό «για να υπερασπιστεί το δικό του παλάτι». Αυτές οι ανησυχείες θα εξαλειφθούν αν οι πυροβολαρχίες τεθούν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού.

Τα δύο στρατόπεδα

Τώρα πλέον που δεν τίθεται ζήτημα αν τους πάρει ή όχι τους πυραύλους η Τουρκία, τι θα ακολουθήσει; Είναι έτοιμη η Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις για στην Τουρκία για την αγορά των προηγμένων όπλων από τη Ρωσία;

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε μετά την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα, χωρίζοντας τους Τούρκους σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο στρατόπεδο, που περιλαμβάνει κυβερνητικούς κύκλους, πιστεύει ότι τα ευχάριστα λόγια του Τραμπ δείχνουν την απροθυμία της κυβέρνησης του να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, το άλλο στρατόπεδο πιστεύει ότι οι ευχαριστίες ήταν μέρος μιας υψηλότερης στρατηγικής περιορισμού των ζημιών που θα φέρουν οι κυρώσεις ώστε να διασωθούν τουλάχιστον οι διμερείς σχέσεις.

Στη στρατηγική σκέψη της Τουρκίας, η πραγματικότητα είναι ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Al-Monitor, η Τουρκία αναμένει κυρώσεις και προετοιμάζεται για τις συνέπειές τους. Ωστόσο, η Άγκυρα αναμένει ότι ο Τραμπ θα επιλέξει από έναν αριθμό ακυρώσεων να επιλέξει απλά να περιοριστεί στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Έτσι, οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν άλλα σχέδια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αναβαθμίσεων των F-16 και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διάφορων άλλων προμηθειών εξοπλισμού.

Δεδομένου ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει τις πυροβολαρχίες στο τέλος του έτους, αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση όσο περνάει ο χρόνος. Ωστόσο, η Άγκυρα μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς της. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ μπορεί να εμφανίζουν μια ευελιξία ως προς το πότε θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά είναι βέβαιοι ότι αυτές θα επιβληθούν. Μόλις έρθουν οι κυρώσεις, θα χειροτερεύσουν οι  διμερείς σχέσεις και ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει άλλα σχέδια συνεργασίας που βρίσκονται εν εξελίξει.

Πρέπει κανείς να παρακολουθεί στενά τα ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη AN-124 που θα φτάσουν στην Άγκυρα, ιδιαίτερα στη βάση Akinci. Αυτά τα δύο ρωσικά αεροσκάφη πιθανότατα θα μεταφέρουν ιστορικά φορτία, οχήματα, εξοπλισμό και προμήθειες της πρώτης πυροβολαρχίας S-400 – μια κίνηση που θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του δυτικού μπλοκ για τα επόμενα χρόνια.

O δρ. Metin Gurcan είναι Τούρκος πρώην στρατιωτικός


Πηγή: Al Monitor

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx