Mόνο 5 χιλιάρικα τσέπωσε από τους Ρώσους ο Ιταλός κατάσκοπος
31/03/2021Ο Ιταλός στρατιωτικός που συνελήφθη και προφυλακίστηκε χθες το βράδυ από τις ιταλικές αρχές, φέρεται ότι παρέδιδε απόρρητα έγγραφα, ίσως και του ΝΑΤΟ σε Ρώσο αξιωματούχο έναντι αμοιβής. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», o Iταλός υποπλοίαρχος «έβαλε στην τσέπη» 5.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια υποτίθεται μυστικής συνάντησης, ο Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κατηγορείται πως παρέδωσε διαβαθμισμένα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας της Ιταλίας. Η αστυνομία τον συνέλαβε επ’ αυτοφώρω να δίνει τα μυστικά έγγραφα που περιλάμβαναν και απόρρητες πληροφορίες της Συμμαχίας, «γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και άλλες χώρες». Μαζί με τον Ιταλό συνελήφθη και ανακρίνεται και ο βοηθός του στρατιωτικού ακόλουθου της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη.
Οι δύο άντρες κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη για να δώσει εξηγήσεις. Τα ιταλικά μέσα χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως το σημαντικότερο διπλωματικό επεισόδιο στην χώρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην ιταλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ιταλός υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, παρέδωσε σε πάρκινγκ της ιταλικής πρωτεύουσας απόρρητα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη. Μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών. Ο Ιταλός υποπλοίαρχος, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είχε χρηματισθεί και στο παρελθόν από Ρώσους συναδέλφους του λαμβάνοντας το ποσό των 5.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.
Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα αφορούσαν στη Συμμαχία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση». Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η σύλληψη του Ιταλού υποπλοίαρχου ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας που έγινε με τη συνεργασία αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Η Ρωσία δεν όξυνε τα πνεύματα και ανακοίνωσε ότι «μελετά τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση από την Ιταλία δύο Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας» και εν συνεχεία «θα ανακοινώσει την απάντηση της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Εκφράζουμε την λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματα μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως».
Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει δια στόματος του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν διαθέτει «αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης» συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα διατηρηθεί».
Η εφημερίδα Repubblica αναφέρει ότι είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε είχαν συλληφθεί δύο πράκτορες της KGB, ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ένας Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στην Σόφια.
Πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στην Σόφια συνελήφθησαν Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες. Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ιταλία για την απόφασή της να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.