Βαθαίνει το ρήγμα – Τα έψαλε ο Πομπέο στον Τσαβούσογλου
21/07/2019Την έντονη απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το τηλεφώνημα έγινε ενώ ο κ. Πομπέο βρισκόταν στο Εκουαντόρ για επίσημη επίσκεψη. Σήμερα αναμένεται να πάει στο Μεξικό.
Την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε ο Τούρκος υπουργός, έχοντας πρόθεση να διαμαρτυρηθεί για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσιγκτον ακύρωσε και την παραγγελία των 100 αεροπλάνων που αγόρασε η Τουρκία, η οποία έχει παραλάβει τέσσερα εξ αυτών, που παραμένουν καθηλωμένα σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις.
Το τηλεφώνημα κατέληξε μπούμερανγκ για τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άκουσε τα σφοδρά παράπονα του κ. Πομπέο για την αντισυμμαχική ενέργεια της αγοράς των S-400. Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική θα προστατεύσει τους συμμάχους της, που πολέμησαν μαζί της εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η αναφορά έγινε για τους Κούρδους της Συρίας. Οι μαχητές του YPG αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της διεθνούς δύναμης που πολέμησε τους τρομοκράτες του ISIS, όταν η Τουρκία ήταν απούσα.
Ο κ. Πομπέο εξέφρασε επίσης την συμπάθεια του και επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας της Τουρκίας κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία. Σημειώνουμε ότι οι Κούρδοι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και το έπραξαν. Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση των F-35 ο κ. Πομπέο παρουσίασε την αμερικανική θέση ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά, αλλά και για όλα τα οπλικά συστήματα που πούλησε η Αμερική στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο της αμερικανικής τιμωρίας περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πώλησης ανταλλακτικών για τα F-16 της Τουρκίας, όπως και για άλλα συστήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να μην επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και το Πεντάγωνο υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι, που απαιτούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής. Κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία θα ενταχθεί σε αυτή την ομάδα χωρών.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιστέκεται ακόμα και επιθυμία του είναι να μην επιβληθούν κυρώσεις, θεωρώντας ότι η εκδίωξη από το πρόγραμμα των F-35 είναι ήδη μία μεγάλη τιμωρία. Όμως, δέχεται πιέσεις από τους συνεργάτες του και από το Κογκρέσο. Σημειώνουμε ότι βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν συνταχθεί με τον Δημοκρατικό συνάδελφο τους Ρόμπερτ Μενέντεζ και απαιτούν να τιμωρηθεί η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα εισαγάγουν και νέες τροπολογίες σε νόμους του αμερικανικού κράτους, που θα δένουν τον κ. Τραμπ, ο οποίος θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες, όπως ορίζουν οι νόμοι.