Ψήφος εμπιστοσύνης από 158 – Ανταλλαγή καρφιών με το “καλημέρα”
23/07/2019Με την ονομαστική ψηφοφορία μετά την δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή. Κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ψήφισαν 300 βουλευτές. Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δόθηκε από 158 βουλευτές, όχι είπαν 142 βουλευτές, ενώ παρόν δεν δήλωσε κανένας βουλευτής.
Κατόπιν τούτου είπε η κυβέρνηση έτυχε της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κ. Τασούλας σημείωσε ακόμη ότι κατά τη τριήμερη συζήτηση μίλησαν 108 βουλευτές ενώ στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του 2015 και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο είχαν μιλήσει αντίστοιχα 74 και 99.
Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τη ομιλία του στο ξεκίνημα της διαδικασίας. Έπαιξε επικοινωνιακά, δίνοντας αυτή την φορά την είδηση για τις παρεμβάσεις στο Μάτι έναν χρόνο μετά. Απάντησε μεν στις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια του τριημέρου, ωστόσο απέφυγε να μπει στα κρίσιμα θέματα του ασφαλιστικού και του δημοσίου τομέα, όπως και δεν επεκτάθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Επέστρεψε όμως στον Αλέξη Τσίπρα τα βέλη που δέχθηκε καλώντας τον μάλιστα να μπει στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο παρόν μετά την ήττα του στις 7 Ιουλίου. «Είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα της αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και στην παραγωγή πλούτου για όλους».
Ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται για όλους και ψηφίζεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα που τον είχε κατηγορήσει ότι «με την ρύθμισή του δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», λέγοντας ότι «όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Απάντησε όμως και στη κριτική που δέχθηκε για την διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιστρέφοντας τα βέλη που δέχθηκε. «Δεν μπορείτε εσείς να μας δώσετε συμβουλές για διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδείξατε αμετροέπεια, αλαζονεία, ανικανότητα και περιφρόνηση των ευρωπαικών θεσμών που στην συνέχεια σας υποχρέωσαν να κάνετε κωλοτούμπα. Συμβουλές από εσάς και από τον κ. Βαρουφάκη η δική μας παράταξη δεν δέχεται». Για τον εκλογικό νόμο απάντησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «Ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει το 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών: «είχα πει ότι είναι μία κακή και επιζήμια Συμφωνία. Αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες, χρησιμοποιώντας σαν μοχλό πίεσης την προοπτική ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ. Και θα κάνουμε μία παγκόσμια καμπάνια για την στήριξη των μακεδονικών προϊόντων μας».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους έθεσε προ των ευθυνών τους. Αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία που υπογράψατε είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δέκα βασικά νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε όμως και στα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες. «Γι’ αυτό και ξεκινάμε από εκεί τις προσλήψεις μαζί με την ασφάλεια». Ως προς την κάλυψη 10.500 θέσεις καθηγητών είπε ότι «δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό. Θα δώσουμε προτεραιότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών θα αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Για την ασφάλεια είπε ότι «οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους, οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους και οι φυλακές ξαναγίνονται φυλακές. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να είναι ασφαλείς οι πολίτες. Το άσυλο της παρανομίας καταργείται αμέσως και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους καθηγητές και τους φοιτητές». Απευθύνθηκε προς το ΚΙΝΑΛ που στο παρελθόν είχε συνταχθεί με τη κατάργηση του ασύλου λέγοντας: «τι θα κάνετε τώρα γιατί ακούω ότι σκέπτεστε να αλλάξετε θέση».
Απάντηση, όμως, έδωσε και για την ΔΕΗ. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς είπε: «Την ΔΕΗ την παραλάβατε με κεφαλαιοποίηση 1,7 δις ευρώ και την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ… Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που θα μετατραπεί σε ανασφάλεια για να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν ληφθούν μέτρα… Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της. Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την εταιρεία και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας θα το κάνουμε…Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες».