32 οι νεκροί από επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση στην Υεμένη
01/08/2019Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε στρατιωτική παρέλαση στο Άντεν της Υεμένης, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας και ιατρικές.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή στο Άντεν, έδρα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης, ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της χώρας.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ο ταξίαρχος Μούνιρ αλ Γιάφι, όπως και ένας αριθμός φρουρών του. Η επίθεση αυτή είχε στόχο στρατόπεδο στο Άντεν, το οποίο ελέγχει η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας.
Η δύναμη που διοικούσε ο ταξίαρχος που έχασε τη ζωή του έχει εκπαιδευτεί και στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν σημαντικό εταίρο στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που πολεμάει στην Υεμένη κατά των ανταρτών Χούτι που συνδέονται με το Ιράν.
“Η επίθεση είχε στόχο το στρατόπεδο την ώρα που οι στρατιώτες ξεκινούσαν στρατιωτική παρέλαση”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της ασφάλειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Γιάχια Σάριε, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούτι, δήλωσε κατά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, ότι στόχος τους ήταν η παρέλαση και διευκρίνισε ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένας βαλλιστικός πύραυλος.
Η επίθεση αυτή ήταν η μία από τις δύο που σημειώθηκαν σήμερα στο Άντεν.
Η δεύτερη έγινε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Από αυτήν σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 20, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
Το Άντεν έγινε προσωρινά έδρα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά στα τέλη του 2014 από τους αντάρτες Χούτι.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει ενταθεί από τον Μάρτιο του 2015 και την πρώτη προέλαση των ανταρτών Χούτι στο Άντεν, μετά την οποία η Σαουδική Αραβία και οι σουνίτες σύμμαχοί της άρχισαν την αεροπορική τους εκστρατεία εναντίον της σιιτικής ανταρτικής οργάνωσης.
Την περασμένη Δευτέρα ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να “δώσει τέλος” στην κρίση στην Υεμένη, “τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οργανισμού.
“Δυστυχώς πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και, από κάποιες απόψεις, αυτή επιδεινώνεται επειδή οι εχθροπραξίες και οι μάχες συνεχίζονται και η κατάσταση 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή πλέον των δύο τρίτων των πολιτών της Υεμένης, χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε ο Άσιμ Στάινερ, επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (Pnud).
Σε ομιλία που εκφώνησε από το Αμάν της Ιορδανίας μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Υεμένη από το 2017 που ανέλαβε καθήκοντα, ο Στάινερ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει λιγότερο από το 36% των δωρεών που είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν οι μετέχοντες στη διάσκεψη της Γενεύης στις αρχές του 2019.
Οι μετέχοντες είχαν δεσμευτεί για τη δωρεά σχεδόν 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε ζητήσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια για να μπορέσουν οι διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τον πληθυσμό της Υεμένης.
“Αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα την προοπτική να χρειαστεί να περιορίσουμε τις μερίδες και τα προγράμματα (βοήθειας), κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους”, προειδοποίησε.
“Αν η χρηματοδότηση δεν παγιωθεί τους δύο με τρεις προσεχείς μήνες, θα χρειαστεί να περιορίσουμε περισσότερα από 21 προγράμματα και αυτό είναι τραγικό, είναι κάτι το οποίο πολύ απλά δεν το χωράει ο νους μας και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”, κατέληξε ο ίδιος.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με διάφορες ανθρωπιστικές πηγές.
Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένα και 24,1 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 80% του πληθυσμού, χρήζουν βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.