Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες Βρούτση
08/08/2019Τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης που τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης, προκάλεσε η κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν ξεκινήσει η ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τροπολογιών, ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην τις κάνει δεκτές.
«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου που έκανε λόγο «για απαράδεκτη, μεθοδευμένη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου της Βουλής για να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες».
«Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης. Δεν συμμετέχουμε στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα», τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι «αν αυτή είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της κυβερνησιμότητας, για τις οποίες διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς».
«Δείχνει ότι δεν καταλάβαμε τίποτα για τα αίτια της κρίσης και τον θεσμικό εκτροχιασμό που ταλαιπωρεί 10 χρόνια τη χώρα. Κάνατε κακή αρχή δυστυχώς Πλήττετε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφήστε τα μεγαλεπήβολα περί κυβερνησιμότητας και αποφασιστικότητας και προστατεύστε τους θεσμούς», ανέφερε.