Τα μέτωπα που έχει μπροστά του ο Μητσοτάκης
10/08/2019Πριν βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Η συνάντηση αυτή είναι προπομπός για την επικείμενη και μεγαλύτερη μέχρι τώρα δοκιμασία της κυβέρνησης: τις διαδοχικές επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κεντρικό στόχο τη μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022).
Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η γενικότερη κατάσταση της Ευρώπης, όμως, το επικείμενο Brexit, η ασταθής Ιταλία, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός οφείλει να πείσει τους εταίρους ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα “γενναία” βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμά του. Παράλληλα με την προώθηση της ατζέντας του, στόχος είναι να προσελκύσει επενδύσεις. Ένας ακόμα βασικός και άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι και η νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη άρση των capital controls. Κάτι τέτοιο απαιτεί την συγκατάθεση των θεσμών.
Εξίσου σημαντικά με το Παρίσι και το Βερολίνο, θα είναι και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Χάγη και στη Νέα Υόρκη. Και τα δύο αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, στο εγχώριο πολιτικό μέτωπο πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές.
Μητσοτάκης για Eldorado
Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, έκλεισε με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Eldorado Τζορτζ Μπερνς. H κυβέρνηση θέλησε έτσι να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την επένδυση της εταιρείας στις Σκουριές. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται και οι επενδύσεις στη ναυτιλία. Επενδύσεις στα λιμάνια, στον θαλάσσιο τουρισμό, στα νησιά, καθώς και η ασφάλεια στη θάλασσα είναι οι βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τηn πολιτική που uα ακολουθήσει σ’ αυτόν τον χώρο. Όλα τα παραπάνω, συζητήθηκαν σε μία ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και συμμετείχε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μία ακόμα σημαντική επαφή της εβδομάδας που πέρασε ήταν και αυτή που είχε ο πρωθυπουργός με την Ευρωπαία επίτροπο ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, η Βεστάγκερ ενημερώθηκε για όλα τα θέματα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Θάνου αναμένεται να αποχωρήσει από την Επιτροπή, μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης. Με βάση άρθρο του εν λόγω νομοσχεδίου, υπάρχει πλέον ασυμβίβαστο για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχουν προηγούμενη θητεία σε πολιτικό γραφείο.
Άσυλο και Κυπριακό
Παράλληλα, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε εξαιτίας του “επιτελικού κράτους” και του πανεπιστημιακού ασύλου. Η άρση του τελευταίου τελικά επετεύχθη. Η ΝΔ, εξάλλου, είχε προσδώσει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή την κίνηση, για την ακρίβεια την είχε κάνει σημαία. Αν και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν χαλαρώνει, έχοντας μπροστά της μία ιδιαίτερα κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Για τον λόγο αυτό, αξιωματικοί της Αστυνομίας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, έχουν ετοιμάσει σχέδια επέμβασης και εκκένωσης σε περίπτωση που πανεπιστήμια καταληφθούν από ομάδες φοιτητών και άλλων ακτιβιστών.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι αφίξεις στην Λέσβο, την Σάμο, την Λέρο, την Χίο και την Κω έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%. Εξέλιξη που συνδέεται με την επιδείνωση που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το βλέμμα της κυβέρνησης, άλλωστε, δεν έχει φύγει λεπτό από το εθνικό μέτωπο. Η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό χαρακτηρίστηκε ως σημαντική από διπλωματικούς παράγοντες. Σε αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά τη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο. Εκτός απροόπτου, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα στάδια.