Σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κασμίρ θέλει το Πακιστάν
14/08/2019Το Πακιστάν ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή των Ιμαλαΐων που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία των εντάσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.
Η κίνηση της ινδικής κυβέρνησης στερεί από τις αρχές του Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να αγοράζουν ιδιοκτησίες στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί αφότου επιβλήθηκε η απόφαση αυτή, την 5η Αυγούστου, ενώ ισχύουν επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.
«Το Πακιστάν δεν θα προκαλέσει σύγκρουση. Αλλά η Ινδία δεν πρέπει να διαπράξει το λάθος να πιστέψει ότι η αυτοσυγκράτησή μας είναι αδυναμία», τόνισε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι σε επιστολή του προς το ΣΑ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Αν η Ινδία επιλέξει ξανά να προσφύγει στη χρήση βίας, το Πακιστάν θα είναι υποχρεωμένο να ανταποδώσει, με όλες του τις δυνατότητες», διεμήνυσε ο επικεφαλής της πακιστανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως «ενόψει των επικίνδυνων συνεπειών» το Ισλαμαμπάντ ζητεί σύγκληση του ΣΑ.
Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα αντιδράσει το Συμβούλιο και εάν χρειάζεται να υποβληθεί επίσημο αίτημα από κάποιο κράτος-μέλος του. Το Πακιστάν ανέφερε το Σάββατο ότι έχει την υποστήριξη της Κίνας ως προς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Του ΣΑ προεδρεύει τον Αύγουστο η Πολωνία. Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι το ΣΑ έλαβε επιστολή από τη διπλωματία του Πακιστάν, «θα συζητήσει το θέμα και θα λάβει την προσήκουσα απόφαση».
Η περιοχή των Ιμαλαΐων είναι χωρισμένη ανάμεσα στην Ινδία, που ελέγχει την πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Κασμίρ και την περιοχή γύρω από την πόλη Τζαμού, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ινδουιστές, στο Πακιστάν, που ελέγχει μια περιοχή στο δυτικό τμήμα τους, και στην Κίνα, στην επικράτεια της οποίας ανήκει μια αραιοκατοικημένη περιοχή με μεγάλο υψόμετρο στον βορρά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την Ινδία και το Πακιστάν να απόσχουν από οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να πλήξει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.
Το ΣΑ του ΟΗΕ είχε εγκρίνει διάφορες αποφάσεις το 1948 και τη δεκαετία του 1950 ως προς τη διένεξη της Ινδίας και του Πακιστάν για την περιοχή, ανάμεσά τους μία — ανεφάρμοστη — που τονίζει πως θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο κρατίδιο για να αποφασιστεί το μέλλον του Τζαμού και Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Άλλη μια απόφαση προτρέπει τις δύο πλευρές να «απέχουν από το να προβαίνουν σε ανακοινώσεις ή να προχωρούν ή να προκαλούν ή να επιτρέπουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση». Στην περιοχή αναπτύχθηκαν το 1949 και παραμένουν μέχρι σήμερα κυανόκρανοι του ΟΗΕ για να επιβλέπουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στο Τζαμού και Κασμίρ. Η αποστολή των παρατηρητών διαθέτει σήμερα 117 μέλη.